Terug

ABS Van Markus Autoschade Service: "Eerste rapport waar ik echt tevreden over ben"

Duurzaamheid
Leestijd: 6 min

Hoe kunnen we de uitstoot van CO2 reduceren? Voor die vraag zit ABS Van Markus Autoschade Service in een werkgroep van autoschadeherstelketen ABS. Hierin zitten ook leveranciers, waaronder 
lakproducent Akzo. Alle leden van de werkgroep hebben een energieadviesrapport bij BOVAG Energie opgevraagd. Rolph van Markus: “Ik dacht: wat kunnen we nog aan nieuwe informatie ontvangen? Nou, best wel veel. Dit rapport is concreet en branchespecifiek en daarmee heel waardevol.”

Steeds vaker vragen opdrachtgevers aan Van Markus wat zij doen aan verduurzaming. “Daar moet je het met elkaar over hebben”, zegt de eigenaar van ABS Van Markus Autoschade Zeist en De Bilt overtuigd. “Bij het behalen van doelstellingen ligt er een rol voor ons bedrijf en voor de medewerkers.” Daarvoor heeft Van Markus in hun vestiging in De Bilt al stappen gezet, waarbij ze bijvoorbeeld gebruikmaken van domotica; een warmterugwinsysteem en door het plaatsen van een laadpaal. Ook staat een fors aantal zonnepanelen in bestelling, ondanks de netcongestie. Dit betekent dat ze geen stroom kunnen terugleveren aan het stroomnet. “Het is soms tegenstrijdig. Je wilt namelijk verduurzamen, maar daarbij word je geremd. We gaan het wel uitvoeren hoor. Niet door terug te leveren, maar door op een andere manier deze groene stroom in te zetten.” 
Ook voor hun vestiging in Zeist wilde Van Markus de mogelijkheden voor verduurzaming en energiebesparing laten onderzoeken. Daarvoor vroeg hij een energiebesparingsadvies aan bij BOVAG Energie. Al eerder had Van Markus rapporten ontvangen van energiecoaches en -adviseurs. “Maar dit is oprecht het eerste rapport waar ik echt tevreden over ben. Wat mij opviel, is dat het heel pragmatisch is ingestoken. Het leest prettig, ook dankzij de foto’s en de voorbeelden. Wat mij daarnaast verraste, is dat de adviseur over sterke technische kennis beschikt, ook bij branchespecifieke apparaten.”

Concrete inzichten

In het rapport staan de investeringen met daarbij de verwachte besparingen, de terugverdientijd, eventuele subsidiemogelijkheden en een volgorde van uitvoering van energiebesparende maatregelen. Van Markus: “Met dit rapport hebben we nu inzichtelijk welke keuzes we kunnen maken. Met bepaalde zaken, zoals het bestellen van zonnepanelen, gaan we direct aan de slag en met sommige adviezen wachten we nog even.” Ondernemers kunnen vervolgens ook gebruikmaken van vervolgstappen, zoals het opvragen en vergelijken van offertes en het bekijken van subsidiemogelijkheden. “In het rapport staan de bijbehorende subsidies ook vermeld, die gaan we straks zelf aanvragen.”
Naast het opvolgen van de adviezen gaat Rolph van Markus de bevindingen van het rapport structureel met medewerkers delen. “Dat is goed voor de bewustwording, ook voor thuis. Verduurzaming moet een ‘way of life’ zijn, het moet breed gedragen worden. Niet alleen vanuit kostenoogpunt, maar ook door zelf een substantiĆ«le bijdrage te leveren. Duurzaamheid zit namelijk ook in kleine, dagelijkse dingen, zoals het scheiden van papier en plastic en het toilet doorspoelen met minimaal water. De tijd waarin we nu leven vraagt daarom. Het moet een sport worden, we moeten elkaar erop aanspreken.”

Helpende hand bij verduurzaming

BOVAG heeft in 2022 het online platform BOVAG Energie gelanceerd, dat ondernemers helpt bij de uitdagingen van de energietransitie. Op bovagenergie.nl vindt u allerhande informatie over de energiemarkt, verschillende online tools en interessante energiedeals. Ook kunt u een energieadviseur een scan van uw bedrijf laten maken. U krijgt vervolgens een concreet en uitgebreid besparingsadvies over welke verbeteringen u kunt doorvoeren om energie te besparen. U bepaalt zelf wat u met de uitkomsten doet, waarbij BOVAG Energie u kan helpen met de vervolgstappen van de bespaarmogelijkheden. 

Kijk op bovagenergie.nl om direct een energiebesparingsadvies aan te vragen.

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 12-2022.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring