Classic Job in Dalfsen is in eerste plaats een restauratiebedrijf voor klassieke auto’s. De toevoeging van een Profile Tyrecenter trekt daarnaast moderne auto’s naar het bedrijf voor onderhoud en banden. Maar eigenaar Job Brouwers doet meer. Veel meer.
Terug

Classic Job: "Ondernemen is bezig zijn met je hobby"

Ondernemerschap aftersales klassiekers
Leestijd: 5 min

Classic Job in Dalfsen is in eerste plaats een restauratie­bedrijf voor klassieke auto’s. De toevoeging van een Profile Tyrecenter trekt daarnaast moderne auto’s naar het bedrijf voor onderhoud en banden. Maar eigenaar Job Brouwers doet meer. Veel meer.

Het bedrijf zelf bestaat sinds 1974. Ik heb het in 2013 overgenomen van de oprichter, Jaap van den Broek. Ik werkte daar, maar heb altijd al een eigen bedrijf in de klassiekerbranche voor ogen gehad. Die wens heb ik uitgesproken, waarna Jaap en ik in gesprek zijn gegaan over de overname. Ondernemen is voor mij bezig kunnen zijn met je hobby, je passie. Dat je je ideeën kunt uitwerken en je de vrijheid en ruimte hebt om dingen met eigen inzicht te doen. Zo wilde ik bijvoorbeeld het Citroën-dealerschap niet overnemen. Liever een formule om onafhankelijk te kunnen werken aan alle merken. Dat betekende nieuwbouw en ik heb Jaap gevraagd dit te doen voor de overname. Als beginnend ondernemer zou ik het kapitaal voor zo'n nieuwbouwproject niet bij elkaar hebben gekregen.”

Tweeduizend uur

“Nu hebben we een werkplaats, een spuiterij, een plaatwerkerij én een Profile Tyrecenter voor algemeen onderhoud onder één dak. Onze focus ligt op het restaureren en onderhouden van klassiekers, maar ook de dorpsauto’s zijn welkom. En het gaat goed. Wat klassiekers betreft kunnen we de komende twee jaar eigenlijk geen grote nieuwe opdrachten aannemen. Want vergis je niet, een groot restauratieproject kost al snel zo’n tweeduizend uur. Dus dan loopt je agenda snel vol. Vooral omdat we op restauratiegebied vrijwel alles in eigen huis doen, tot aan de motorenrevisie toe. We maken zelfs eigen onderdelen als die niet meer te krijgen zijn. Het enige dat wij uitbesteden, is de bekleding.”
 

“ Dat de klassieke auto leeft, merken we op allerlei manieren”
Job Brouwers | eigenaar Classic Job

Wereldwijd

“De onderdelen vormen overigens een aparte tak binnen het bedrijf. Die verkopen we wereldwijd van het Franse luxemerk Facel Vega. Vorig jaar heb ik Amicale Facel Vega Holland overgenomen, een bedrijf dat in heel de wereld bekend is bij de rijders van dit merk en de restauratiebedrijven die er aan werken. Er gaan dagelijks onderdelen naar alle delen van de wereld en ook de gerestaureerde modellen zijn zeer gewild. Er is er net nog een naar Australië gegaan. Het merk heeft maar tien jaar bestaan, van 1954 tot 1964, en in die tijd zijn er maar drieduizend auto’s geproduceerd. Waarvan de helft met viercilinder motoren. Die hebben op de markt echter nog niet de waarde om een grote restauratie uit te laten voeren. Van de grote achtcilinder luxewagens en de sportwagens zijn er nog zo’n duizend op de weg. Zijn hiervoor onderdelen nodig, dan worden die bij ons besteld. En wat we niet hebben liggen, maken we nieuw.”

Hobby

“Het is prachtig om bezig te zijn met de hobby van mensen. Het vraagt wel een bepaalde instelling. Mensen geven hun auto hier in vertrouwen af, zonder dat ze vooraf weten wat de restauratie gaat kosten. Ik kan door mijn ervaring wel een zeer globale kostenraming maken, maar het gaat eigenlijk altijd op basis van nacalculatie. Pas als het plaatwerk helemaal kaal is, weet je hoeveel werk er aan zit. De planning volgen is heel belangrijk, net zoals de klant op de hoogte houden van de vorderingen. Steeds weer foto’s maken en vragen of je nog mag doorgaan. Dat antwoord is vrijwel altijd ja. Dat de klassieke auto leeft, merken we overigens op allerlei manieren. We verhuren klassieke rallyauto’s en krijgen veel bezoek hier: toertochten stoppen hier voor een koffiepauze, klassiekerclubs willen hier hun ALV houden en laatst heeft er nog een bekende kok in onze showroom tussen de klassiekers gekookt. Geweldig toch?”

Over Classic Job Dalfsen

  • Jaar van oprichting: 1974
  • Jaar van overname: 2013
  • Aantal vestigingen: 1, Dalfsen
  • Aantal personeelsleden: 15 personen 
  • Bijzonder: Restauratie en onderhoud van klassiekers gaat vlekkeloos samen met onderhoud en reparatie aan hedendaagse auto's. Daarnaast is het bedrijf uniek als leverancier van onderdelen voor de klassiekers van Facel Vega.
Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 10-2019.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring