Terug

Maike Kuipers en Derk Petersen bouwen campers uit pure lol

Ondernemerschap
Leestijd: 9 min

Eigenlijk is het allemaal per ongeluk ontstaan. Maike Kuipers en Derk Petersen waren enthousiast over hun campervakantie met zelfgebouwde Volkswagen-bus en bouwden er uit pure lol nog een. Inmiddels bouwen ze 45 campers per jaar en verkopen inbouwsets voor doe-het-zelvers via de webshop. Hun eigen ervaring komt goed van pas. Ze weten zelf namelijk maar al te goed hoe de ultieme camper eruit ziet.

Maike: “Ik runde mijn eigen marketing­bedrijf en Derk had een onafhankelijk autobedrijf met vijf medewerkers. VW-bussen tot camper verbouwen deden we erbij voor de lol. We waren met een zelfgebouwde VW-bus op vakantie geweest en raakten vanaf dat moment helemaal verknocht aan alles wat met campers te maken heeft. We zijn constant bezig om de inrichting makkelijker en handiger te maken. We verplaatsten een kraantje of stopcontact of zijn bezig met de inbouw van een luxer kingsize bed. We willen de bussen niet alleen mooier en praktischer maken, maar vooral ook kwalitatief beter. Toen we er nog een VW-bus bij konden kopen, besloten we om die ook om te bouwen en zo rolden we langzaam in de camperbouwwereld.”

 

Derk: “In 2021 hebben we de knoop doorgehakt en besloten om alleen nog hiermee door te gaan. Het autobedrijf en de medewerkers zijn overgegaan naar een ander bedrijf en het marketingbedrijf zijn we gestopt.”

Maike: “Sinds corona zijn campervakanties alleen maar populairder geworden. Er was meteen genoeg belangstelling, vooral omdat mensen hun VW-bus bij ons helemaal kunnen inrichten zoals ze zelf willen. Heb je een knalrode bus en wil je die kleur rood laten terugkomen in de stiksels van de bekleding, dan doen we dat. Veel van onze klanten vinden zo’n bus echt een luxe, want voorheen gingen ze vaak op vakantie met de tent. En heel vaak gaan de fietsen mee. Dat zijn allemaal dingen waar we rekening mee houden. Het is een hele dankbare, fijne klantengroep om voor te werken. En voor ons is het alleen maar leuk en uitdagend om met alle wensen en behoeften van klanten mee te denken en nieuwe dingen uit te proberen. We bieden een ruime keuze aan materialen voor het binnenwerk en de bekleding. Al onze camperbussen zijn op maat gemaakt: dat onderscheidt ons ook van andere bedrijven. We hebben ons vooral toegelegd op VW-bussen en zijn gecertificeerd voor de inbouw van slaaphefdaken. Al slaap je niet in dat slaaphefdak, geeft het in ieder geval een heel ruimtelijk gevoel in de camper.”

Derk: “En, het grote voordeel van deze kampeerbussen is dat ze net zo comfortabel rijden als een ‘gewone’ auto. Je kunt er makkelijk de stad mee in en ze passen in alle parkeergarages.”

header-image

Maike: “We geloven in een professionele, kleinschalige opzet van ons bedrijf zodat we het contact met onze klanten zo persoon­lijk en direct mogelijk kunnen houden. We kennen vrijwel al onze klanten. Het leukste moment is als mensen hun camper komen ophalen en blij zijn met het eindresultaat. Mijn advies is dan er eerst een nachtje mee op de eigen oprit te gaan staan. Dan weet je meteen of alles werkt en mocht er onverhoopt dan toch iets mis zijn met het interieur, dan kunnen mensen ons altijd bellen. Dan komen we het ter plekke verhelpen of passen we het later aan. Klanten sturen ons ook foto’s toe vanaf de meest mooie plekken waar ze met ‘onze’ camper staan. Dat geeft wel een bijzonder en trots gevoel.”

 

Derk: “We willen de omvang van het bedrijf zo flexibel en beheersbaar mogelijk houden. Naast Maike en ikzelf, is Sebas, bouwer en ontwerper, onze enige medewerker. Op die manier kunnen we makkelijker op- en afschalen. We werken met een flexibele schil aan gespecialiseerde zzp’ers, die we bijvoorbeeld inzetten om de ruiten in de campers in te zetten.”

Maike: “Die kleinschalige opzet is echt een bewuste keuze. We willen niet op een benauwende manier door deadlines worden geregeerd en willen ook de wachttijden voor onze klanten zoveel mogelijk beperken. We zitten nu vol tot en met oktober dus gaan vanaf november weer leveren; dat is het maximale."

“Kleinschaligheid is een bewuste keuze. We willen niet op een benauwende manier door deadlines worden geregeerd”
Maike Kuipers | Alles is vakantie

Maike: “Derk en ik vullen elkaar perfect aan. Ik houd van regelen en organiseren en Derk houdt er samen met Sebas van om nieuwe dingen uit te proberen, verder door te ontwikkelen en te bouwen. Zelf houd ik me vooral bezig met de bekleding en ben ik op dit moment druk bezig met onze webshop. De online verkoop breidt zich steeds verder uit: van jerrycans tot keukenapparaten en complete bouwpakketten. We merkten namelijk dat er een grote groep particuliere doe-het-zelvers op zoek is naar meubel- en keukensets die helemaal op maat zijn gemaakt voor de specifieke VW-busjes. Die bouwpakketten leveren we compleet aan, precies op maat gezaagd en inclusief alle schroefjes.”

Maike: “De naam ‘Alles is vakantie’ is erg leuk, maar zorgde ook voor verwarring. Sommige mensen dachten dat we ook een vakantieparkje runden. Mede door de webshop hebben we besloten de naam toch te gaan veranderen in Camperombouwshop. Dan is meteen duidelijk wat we doen en verkopen.”

 

Derk: “Hoe druk en graag we ook bezig zijn met het bedrijf, we hechten ook erg aan onze vrijheid en willen altijd de mogelijkheid openhouden om er zelf een weekje tussenuit te gaan.”

Maike: “Laatst zijn we trouwens voor het eerst zonder camper op vakantie geweest. Dat was eerst wel even erg wennen, maar ook fijn, anders waren we tijdens de vakantie toch ook weer de hele tijd met het werk en bedrijf bezig geweest.”

Alles is vakantie

Opgericht: 2021
Eigenaren: Maike Kuipers en Derk Petersen
Locatie: Nieuw-Buinen
Activiteiten: camperombouw & webshop
Aantal personeelsleden: 1
Bijzonderheden: bouw en ontwerp VW-kampeerbusjes, op maat gemaakte camper-inbouwsets voor doe-het-zelvers. Op jaarbasis worden zo’n 45 busjes gebouwd.

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-06-07. 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring