Portret van Pieter Roordink
Terug

“Wie wil overleven, moet innoveren”

Ondernemerschap Portret
Leestijd: 7 min

Pieter Roordink (31) is eigenaar van Rijschool Roordink, met vestigingen in Putten, Nijkerk en Barneveld. Roordink – tevens bestuurslid van BOVAG Rijscholen – nam het goedlopende bedrijf vorig jaar over van vader Jan en moeder Corry. Samenwerken met andere bedrijven is de sleutel tot succes, daarvan is hij overtuigd. 

“Deze branche is heel traditioneel, terwijl er zoveel gaat veranderen op het gebied van mobiliteit. Wie wil overleven, móet innoveren. Wij zijn de afgelopen periode druk geweest met het maken van filmpjes met een 360 graden camera. Het gaat om verschillende verkeerssituaties vanuit het perspectief van de bestuurder. Voor het maken van deze filmpjes hebben we eigen mensen en materieel gebruikt. Het is de bedoeling dat leerlingen deze verkeerssituaties thuis met een virtual reality bril kunnen ervaren, zodat ze zo optimaal mogelijk voorbereid zijn op hun rijexamen. Veel jongeren hebben doordeweeks nauwelijks tijd hebben om te lessen, dus dat doen ze het liefst op zaterdag. Maar in het weekend is het op een snelweg minder druk. Je leert dan bijvoorbeeld niet of nauwelijks hoe je moet invoegen terwijl er een vrachtwagen rijdt. Niet handig als je op een dinsdagochtend tijdens de spits moeten afrijden. Om toch die ervaring op te doen, hebben we filmpjes gemaakt, dus ook van het invoegen op de snelweg: invoegen voor de vrachtwagen, invoegen voorbij de vrachtwagen, met passerende auto, zonder passerende auto. Intussen hebben we zestig verkeerssituaties op film gezet en gemonteerd. Met vier leerlingen gaan we daar nu mee aan de slag. Werkt het? Wat is goed? Wat kan beter? Deze filmpjes zijn een aanvulling op de rijlessen, dus niet als vervanging. Misschien is het commercieel interessant, maar in de eerste plaats heb ik dit bedacht om leerlingen zo goed en veilig mogelijk te leren rijden.”

Vliegende keep

“Mijn vader is op zijn 45ste deze rijschool begonnen. Aanvankelijk met één auto, vervolgens breidde hij langzaam uit. Ons aanbod is breed: mensen kunnen hier terecht voor scooter, motor, auto, auto met aanhanger, vrachtwagenopleidingen en transportopleidingen en nascholing. Op dit moment heb ik 26 mensen in dienst. Zelf was ik 19 toen ik hier ging werken, na het afronden van de opleiding bedrijfsmanagement motorvoertuigen in Apeldoorn. Ik heb jarenlang lesgegeven, nu ben ik vliegende keep. Persoonlijk vind ik lesgeven op de vrachtwagen en motor het leukst, omdat je met écht gemotiveerde mensen bezig bent. Dat persoonlijke contact met klanten is belangrijk. Ik gaf ooit motorrijles aan een fysiotherapeut uit Zeewolde. Hij was elke vrijdag vrij en besloot motor te willen rijden. Toen hij zijn rijbewijs had gehaald, wilde hij blijven lessen. Wekenlang hebben we nog samen op vrijdag gereden. Hij zei: stuur me gewoon een factuur. De ene week bepaalde hij de route, de andere week ik. We hadden een klik.”

“Wij zijn afgelopen periode druk geweest met het maken van filmpjes met een 360 graden camera”
Pieter Roordink | Eigenaar Rijschool Roordink

Sparren en samenwerken

“Ik geloof sterk in samenwerking. Wij doen de nascholing voor een groot aantal transportbedrijven, waaronder veel familiebedrijven. We begrijpen elkaar en proberen elkaar oprecht beter te maken. Verder sport ik elke week met een paar jonge collega-ondernemers: een hovenier, een advocaat, een sportschooleigenaar en een directeur van een infra-bedrijf. We praten over zaken als investeringen en personeel. Van sparren en samenwerken wordt iedereen beter, dat weet ik zeker.”

Niet kapot concurreren

“Ik ben altijd bezig met de toekomst van dit bedrijf, maar ook met de toekomst van deze branche. Of het nu gaat om elektrische auto’s, zelfrijdende auto’s, platooning en andere innovaties. Ik kijk graag verder dan volgende week of volgende maand en heb een duidelijke mening. Daarom ben ik bestuurslid bij BOVAG geworden, ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Rijscholen moeten elkaar niet kapot concurreren om de prijs, maar moeten kwaliteit leveren. Dat kan door samenwerking. Met z’n allen willen we Nederland veiliger maken, toch?” 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring