Krapte op de arbeidsmarkt
Terug

Krapte

Personeel Opinie
Leestijd: 2 min

Veel BOVAG-bedrijven zitten momenteel te springen om personeel. De economie is immers stevig aangetrokken, waardoor mensen weer meer geld uitgeven aan reparatie en onderhoud. De nood is zelfs zo hoog dat het invloed heeft op het ondernemersvertrouwen bij met name autobedrijven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt ze wat somberder dan je op basis van de florerende economie zou verwachten.

Logisch dat ondernemers dan ook naar BOVAG kijken. Op individueel niveau ondernemers helpen met het invullen van hun vacatures is lastig voor BOVAG. Maar BOVAG is uiteraard wel op landelijk niveau aan de slag gegaan. Samen met OOMT en Innovam maken we bijvoorbeeld werk van zij-instromers. Daarbij kijken we onder meer naar een versnelde opleiding. Maar moeten we ook niet de instroom bij de monteursopleiding verhogen? Jazeker, en dat is al aan de gang. Mede dankzij de inspanningen van Techniektalent.nu is de instroom op technische opleidingen met een kwart gestegen. Maar daar nog meer op inzetten heeft geen zin. Want dan leid je op voor werkloosheid. BOVAG-onderzoek wijst namelijk uit dat het aantal uren in de werkplaats drastisch gaat afnemen. En dat er heel andere kwalificaties gevraagd gaan worden van monteurs. Door de opkomst van de elektrische auto en ADAS-systemen. Nu heel veel meer ‘traditionele’ monteurs opleiden, is dus onverstandig.

Wat doen we dan wél? Samen met Innovam en scholen vaststellen hoe de werkplaats, monteur en opleiding van de toekomst er uitzien. En ons als branche daar op voorbereiden. Dat is een kwestie van het dak repareren als de zon schijnt.

Bertho Eckhardt,
algemeen voorzitter BOVAG

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring