Tips voor het veilig omgaan met accu's
Terug

7x veilig omgaan met accu's

Producten en Diensten Praktisch
Leestijd: 9 min

De Lithium-ion accu’s van e-bikes zijn een bron van schone energie. Ze worden steeds veiliger, maar kennen ook risico’s. Door interne kortsluiting of hitteontwikkeling kan in uitzonderlijke gevallen brand ontstaan. Gerard van Riet, Co√∂rdinator Preventie en risicodeskundige bij Bovemij, geeft zeven tips hoe veilig om te gaan met accu’s en brand te voorkomen.

1 Laad accu’s op onder toezicht
Het is verstandig om accu’s alleen op te laden wanneer er toezicht is en dus niet buiten openingstijden. Een mogelijke oplossing is om acculaders met tijdklokken aan en uit te laten schakelen. Let wel op: de verbinding tussen accu en lader is hierbij niet onderbroken. Nog beter is het om de stekker van de accu los te halen. Het heeft geen negatieve gevolgen voor de accu om het laadproces tussentijds te onderbreken.

2 Zorg voor rookmelders
Gebruik rookmelders in de ruimte waar u accu’s oplaadt. Mocht er iets fout gaan, dan krijgt u in elk geval een melding en kan de schade worden beperkt.

3 Gebruik goede stroomaansluitingen
Bij een slechte stroomaansluiting is er een grote overgangsweerstand en kunnen de laadstroom en -warmte toenemen, wat brand kan veroorzaken. Zorg dus voor goede stroomaansluitingen en let op de aanwezigheid van voldoende wandcontactdozen voor de acculaders. Pas op met het toepassen van (te veel) stekkerdozen/verlengsnoeren, want het eindeloos doorverbinden van deze losse stekkerdozen/verlengsnoeren kan een thermische overbelasting veroorzaken. Het is daarnaast verstandig om altijd eerst de stekker uit de wandcontactdoos te halen, voordat u de acculader loskoppelt van de accu.

4 Voer twijfelachtige accu’s af
Twijfelt u aan de kwaliteit van de accu of is deze beschadigd? Gebruik de accu dan niet meer, maar stel deze veilig. Een accu die gevallen is, kan schade hebben opgelopen, ook al is dat niet direct zichtbaar. Dit kan interne kortsluiting veroorzaken. Bewaar beschadigde of defecte accu’s niet bij de overige voorraad of op de werkplek. Beperk sowieso het aantal (voorraad)accu’s in uw bedrijf tot een minimum.

5 Ga voorzichtig om met de lader
Als u een accu oplaadt, leg de lader dan op een stabiele plaats en op een plek waar geen vuur of vonken (door slijpen, lassen) in de buurt kunnen komen. Het is belangrijk om altijd een door de fabrikant geleverde en/of geadviseerde acculader te gebruiken.

6 Berg accu’s veilig op
Berg de accu’s direct op in bijvoorbeeld een aparte brandwerende veiligheidskast of in een aparte metalen container buiten het bedrijfspand. Voor informatie over veiligheidsproducten en systemen kunt u terecht bij diverse specialisten op dit gebied, zoals FSE Support, Hiltra en Asecos.

7 Lever afgedankte accu’s in via Stibat 
Afgedankte accu’s moeten wettelijk op de juiste manier worden ingezameld en afgevoerd. Gebruik voor afgedankte accu’s de speciale inzamelton van Stibat, die voldoet aan Europese wet- en regelgeving. Een telefoontje naar Stibat volstaat om de accu’s kosteloos bij u te laten ophalen. Wilt u ook een inzamelton voor een gemakkelijke en veilige afvoer van uw fietsaccu’s? Neem dan contact op met Stibat, telefoon (079) 363 20 90 of kijk op www.stibat.nl.

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Operationeel Risicomanagement van Bovemij, (024) 366 66 66 of bovemij.nl

BOVAG wil eenvoudige en duidelijke regels

BOVAG is nauw betrokken bij het overleg over LI-Ion accu’s: met de Brandweer, met de Inspectie voor Leefomgeving & Transport en met de Voedsel- en Warenautoriteit nVWA. Wat in volgens BOVAG nog ontbreekt, is duidelijke en eenvoudige regelgeving, zodat ondernemers zonder gedoe weten waar ze aan moeten voldoen. Daartoe heeft BOVAG afgelopen juni een verzoek ingediend bij de PGS Programmaraad. Het verzoek is gehonoreerd en het ziet er naar uit dat deze regels in 2019 opgesteld gaan worden. Uiteraard blijft BOVAG daarbij betrokken.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring