Ondernemen is topsport en daar heb je veel energie voor nodig. Niet iedereen haalt die energie altijd maar uit de zaak. Zes BOVAG-leden vertellen waar ze hun accu opladen. 
Terug

Zes BOVAG-leden vertellen hoe ze hun accu opladen

Ondernemerschap Portret
Leestijd: 13 min

Ondernemen is topsport en daar heb je veel energie voor nodig. Niet iedereen haalt die energie altijd maar uit de zaak. Zes BOVAG-leden vertellen waar ze hun accu opladen.  

“Na anderhalf uur plankgas op het hockeyveld kom ik als herboren thuis”

Autobedrijf van Kuilenburg werd in 1978 gestart door Kees van Kuilenburg. Zoon Wouter (48) kwam in 1987 in de zaak werken. Toen vader Kees in 1999 overleed, zette Wouter het Utrechtse bedrijf voort, samen met zijn zus en later ook met haar vriend. 

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“Nooit gedacht dat ik zo gegrepen zou worden door een sport. Ik ben pas op latere leeftijd met hockey begonnen, zo’n vier jaar geleden. Mijn kinderen hockeyen en ik deed mee aan het jaarlijkse ouder-kindtoernooi. Blijkbaar bakte ik er wel iets van, want ze moedigden me aan om te komen trainen op maandagavond. Mijn conditie was wel slecht, daarom ben ik gaan hardlopen en gezonder gaan eten. Ik ben zeventien kilo afgevallen. Sindsdien zit ik veel beter in m’n vel. Ik werd ook gevraagd om wedstrijden mee te spelen. Wat ik leuk vind aan hockey, is dat het een snelle en tactische sport is. Het is ook echt ons ‘gezinsding’, mijn vrouw is de enige thuis die niet hockeyt. Toen ik twee jaar geleden een openhartoperatie moest ondergaan, was ik in zo’n goede conditie, dat ik er heel snel weer bovenop was. De energie uit hockey werkt door in mijn werk. Soms heb je op maandag al zo’n gevoel van: laat de week maar zo snel mogelijk voorbij zijn. Maar na anderhalf uur plankgas op het veld kom ik als herboren thuis en zit ik vol nieuwe ideeën. Mijn hockeyavond op maandag houd ik daarom echt vrij. Door m’n zinnen even te verzetten kan ik problemen op het werk beter aan. Op het veld krijg je wel eens een beuk of doet iemand onaardig. Kon ik vroeger dan sneller uit m’n vel springen, nu heb ik beter geleerd om m’n emoties in bedwang te houden. Eerst even tot tien tellen, het spel overzien. Ook in mijn bedrijf.”

“Als ik terug naar huis rij met de auto op de trailer, krijg ik echt een kick”

Guido Fioole (35) is de grondlegger van Fioole Auto’s, dat elf jaar geleden in het klein begon in Zierikzee. Inmiddels hebben ze een mooi pand op loopafstand van het centrum, waar ze met zeven mensen werken. 

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“De perfecte auto vinden voor een klant: dat geeft me energie. We hebben geen volle showroom met occasions, maar gaan persoonlijk op zoek in Nederland én buitenland. In het eerste gesprek met de klant hoor je vaak dat mensen het internet hebben afgestruind, maar dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Of dat ze zijn besodemieterd en een auto hebben gekocht waar van alles aan mankeerde. Klanten geven ons veel vertrouwen, door het hele proces uit handen te geven. In negentig procent van de gevallen koopt de klant de auto zelfs zonder dat hij hem van tevoren in het echt heeft gezien. We luisteren eerst goed naar de wensen van de klant, gaan dan op zoek en stellen een top drie samen. Nadat de klant een van de auto’s heeft gekozen, gaan we op pad om hun nummer één te bekijken en te testen. We maken ’m daarna met het team helemaal netjes: reparaties worden uitgevoerd en de auto wordt gepolijst, zodat hij echt de wow-factor heeft. We vragen mensen pas om te komen kijken als de auto helemaal klaar is en op een prominente plek in de showroom is neergezet. Als de klant dan helemaal versteld staat van het resultaat, geeft dat zoveel positieve energie. We krijgen vaak verzoeken voor speciaal spul. Zo hebben we onlangs een gloednieuwe Alpine A110 opgehaald uit Italië, die overal uitverkocht was. Het is ons na een lange zoektocht toch gelukt om de auto op de kop te tikken. Als ik dan met de auto op de trailer naar huis rijdt, geeft dat zo’n kick.

“De goede sfeer in ons bedrijf geeft me energie”

Kathleen van Dijk (45) staat samen met haar man Rob aan het roer van Tweewielercentrum Van Dijk. Het familiebedrijf in Zeist bestaat al drie generaties en richt zich tegenwoordig volledig op scooterverkoop- en reparatie. Ze hebben een vaste monteur en een leerling in dienst.  

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“Ik krijg energie als ik een klant blij kan maken. En dan vooral als ik kan adviseren bij de aankoop van een scooter. Afgelopen week kreeg ik twee keer de vraag: wat zou jij doen? Dat vind ik bijzonder, dat een klant je vertrouwt en je advies ook opvolgt. Dat ik een vrouw ben, heeft dan soms z’n voordelen. Mensen durven mij vragen te stellen, die ze een man niet zo snel zullen voorleggen, uit angst dat het misschien een domme vraag is. Als een klant opgelucht reageert als het bedrag van een reparatie meevalt, dan vind ik dat zelf ook fijn. Als ik vaak ‘jeetje, wat duur’ hoor, dan zou ik mijn werk niet meer leuk vinden! Wij ondernemen op gevoel en kijken niet constant naar de cijfers. Er moet natuurlijk geld verdiend worden, maar we vinden een relaxte sfeer en tijd voor de klant nemen erg belangrijk. Mensen komen regelmatig even aanwaaien om koffie te drinken. Klanten, maar ook ouderen uit de buurt. Dat geeft wel aan dat er een prettige sfeer hangt in het bedrijf. Daar word ik ook echt blij van. Vorig jaar hebben we een grote brand gehad. We hebben toen zoveel berichten, bloemen en taarten gekregen. Mensen kwamen langs om hun medeleven te tonen. Een klant kwam zijn scooter omruilen en besloot om een nieuwe te kopen, om ons op die manier te helpen. Al die reacties hebben ons een enorme boost gegeven om door te gaan.”

“De energie die ik aan sporten besteed krijg ik dubbel en dwars terug”

Tom van Vliet (45) staat samen met zijn zus Brenda Zwinkels aan het roer van Caravanstalling Van Vliet. Tom begon in 1982 in het bedrijf van zijn ouders en startte al snel een werkplaats om de gestalde voertuigen te onderhouden. Inmiddels staan er zo’n 1.500 kampeervoertuigen bij het bedrijf in de stalling en draait de werkplaats op volle toeren.  

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“Als ondernemer met een druk en succesvol bedrijf kom je al snel uitgeblust thuis. Niet leuk voor mij, maar zeker niet voor mijn vrouw en zoons van zeven en negen. Vorig jaar besloot ik dat hier écht een eind aan moest komen, ik overwoog zelfs om uit het bedrijf te stappen. Een acupuncturist vertelde me dat ik bijna tegen een burn-out aan zat. Vlak daarna zag ik een bord langs de weg staan met daarop ‘fit to be happy’, dat sprak me direct aan. Op internet gezocht wat dat precies inhield. Bleek om een soort privésportschool te gaan die tevens aan mental coaching doet. De proefles viel meteen in de smaak en nu zes maanden later ben ik in echt goede conditie. Ik ga twee keer in de week hardlopen, doe een keer in de week een privé workout en trek er regelmatig met vrienden op uit voor een wielrentocht. In het begin vond ik het wel moeilijk, want je toch al kostbare vrije tijd besteden aan sporten betekent wel dat je die tijd niet bij je gezin kunt zijn. Maar de tijd die ik nu wel vrij heb voor mijn gezin, barst van de positiviteit. Want de energie die ik aan het sporten besteed, krijg ik nu dubbel en dwars terug.”

“Vrijwilligerswerk zet ondernemerszorgen in perspectief”

Alléén werken op de zaak is niet genoeg voor Gerrie Weijman (51). Samen met haar partner Martin runt ze Auto Jawes in Ede. Achttien jaar geleden namen zij samen het bedrijf van haar schoonouders over. Auto’s zijn er bij haar vroeger niet met de paplepel ingegaan, sterker nog, haar ouders hadden er niet eens een! Gerrie geniet van het werken in het autobedrijf, maar put haar energie voornamelijk uit vrijwilligerswerk in een hospice. 

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“Zelf had ik waarschijnlijk nooit voor de autobranche gekozen. Maar dan ontmoet je de man van je leven en overkomt het je. Ik run nu al achttien jaar met veel plezier samen met Martin het bedrijf. Ondernemerschap in combinatie met een druk gezinsleven was jarenlang genoeg, maar inmiddels zijn mijn kinderen bijna volwassen. Een paar jaar geleden dacht ik ineens ‘is dit het nou?’. Bij een ziek familielid kwam ’s nachts een vrijwilliger om te waken. Ik vond het zo mooi dat iemand z’n vrije tijd zo besteedt. Ik ben rond gaan kijken en kwam op het idee om vrijwilligerswerk te doen bij het hospice in Bennekom. Ik ga daar een keer per week na werktijd heen en ben rond elf uur ’s avonds thuis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken voelt het werk daar totaal niet als zwaar. Als ik na het hospice thuiskom barst ik juist van de energie. Alle eventuele kopzorgen die ik na het werk had zijn weg. Die staan namelijk helemaal niet in verhouding tot wat mensen in het hospice doormaken. Ik vind de dood trouwens totaal niet eng, het hoort bij het leven. De laatste weken van een mens zijn minstens zo bijzonder als de eerste weken van een baby. Er komt een soort rust over mensen heen in die laatste fase van het leven. Ik ben er voor ze als luisterend oor, iemand die voor ze zorgt of als gesprekspartner.”

“Dankzij het karten van mijn zoon kan ik er tijdens het werk volop tegenaan”

Carwashondernemer Edward Verdoold staat aan het roer van een One2Wash, een autowasbedrijf met drie locaties. Het bedrijf draait sinds de oprichting ruim zes jaar geleden op volle toeren en is maar liefst 364 dagen per jaar geopend. Vermoeidheid lijkt Edward niet te kennen, de energie spat van hem én zijn bedrijf af.

header-image

Fotografie: Peter Arno Broer

“Ik ben altijd al een fan geweest van autosport. Dat zie je terug in de huisstijl van mijn bedrijf en de wasstraat zelf. Toen ik met mijn bedrijf een raceteam ging sponsoren, kwam ik in aanraking met karten. Mijn zoon van acht was meteen enthousiast en bleek talent te hebben. Inmiddels zijn we bijna ieder weekend op de kartbaan te vinden. We leven samen naar een race toe; hij doet dit jaar zelfs mee aan het Nederlands Kampioenschap Karten. Mijn bedrijf is altijd open, maar op die dagen kan ik dus niet op de zaak zijn. In het begin vond ik dat erg moeilijk, maar inmiddels vertrouw ik echt op mijn team en kan ik het loslaten. Dankzij het karten van mijn zoon kan ik er tijdens het werk volop tegenaan. Naast het sleutelen aan de kart, coach en begeleid ik mijn zoon. Daar leer ik ontzettend veel van. Want die coachingvaardigheden pas ik ook weer toe op mijn personeel. Bij One2Wash staan service en klantvriendelijkheid voorop. Of klanten nu aan komen rijden in een bolide of een barrel, mijn medewerkers staan voor iedereen met een oprechte glimlach klaar. Dat kan alleen als ze goed in hun vel zitten en zich gewaardeerd voelen. Met het coachen heb ik nu de smaak te pakken, ik volg ook een leiderschapstraject om de fijne kneepjes onder de knie te krijgen en wil dit najaar een coachingtraject met mijn medewerkers starten. Er is nog genoeg om aan te werken, zelfs aan mijn werk-privé-balans, maar dat zit natuurlijk ook wel in de aard van de ondernemer.”  

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring