De speedpedelec kan een goede bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord, maar hij wacht vooralsnog op zijn definitieve doorbraak.
Terug

Speedpedelec gaat nog niet snel genoeg

Onderzoek en cijfers Cijfers
Leestijd: 2 min

Terwijl de gewone stadsfiets zijn minder wordt verkocht, wordt de e-bike steeds populairder. De speedpedelec kan een goede bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord, maar hij wacht vooralsnog op zijn definitieve doorbraak. 

De speedpedelec is een goed alternatief voor het korte en middellange werkverkeer. Behalve dat forenzen op de fiets helpen de files te verminderen, is de dagelijkse beweging goed voor hun gezondheid. En dan is fietsen natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu. Toch blijft de grote doorbraak van de speedpedelec vooralsnog uit.

Volgens BOVAG heeft dat verschillende redenen. Wettelijk gezien is het een bromfiets en dus hoort hij op de rijbaan tussen de auto’s. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties en ontmoedigt consumenten om een speedpedelec aan te schaffen. Maar ook de aankoopprijs is behoorlijk. BOVAG blijft daarom overheid en gemeenten wijzen op de kansen die deze vorm van vervoer biedt. Een goede fiscale behandeling van de fiets van de zaak helpt om verkoop te stimuleren. Daarnaast moet ook de infrastructuur van fietspaden meegroeien met de nieuwe vormen van mobiliteit. Ook daar blijft BOVAG aandacht voor vragen.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring