Autobedrijven kunnen beroepskeuze van jongeren beïnvloeden door zélf te laten zien wat het vak inhoudt.
Terug

Warm welkom voor tieners

Ondernemerschap Achtergrond
Leestijd: 11 min

Het tekort aan technisch personeel loopt volgens uitkeringsinstantie UWV steeds verder op. Een van de redenen die de instantie noemt, is de lage instroom van jongeren. Vaak omdat ze geen goed beeld hebben van het werk. Autobedrijf Huiskes in Oss zette daarom de deuren wijd open voor de Jongeren Bedrijvendag.

De technische sector is volgens het UWV met 1,2 miljoen mensen een belangrijke motor van onze economie en vraagt derhalve continu om aanwas. Toch loopt het aantal vacatures juist in deze sector sterk op:  vergeleken met begin 2016 is het aantal vacatures volgens de uitkeringsinstantie met zestien procent gegroeid naar 61.000 in het derde kwartaal van 2017, het meest recente cijfer. Hele duidelijke oorzaken zijn moeilijk aan te wijzen, zeker per deelsector, maar vergrijzing, de aantrekkende economie en onbekendheid met de sector zorgen mede voor de situatie. Om voldoende instroom te krijgen, om op termijn de vacatures te vervullen, lijkt het dus van wezenlijk belang om jongeren al vroeg te enthousiasmeren voor de technische sector en daaraan kun je als bedrijf nu al een belangrijke bijdrage leveren. In het autobedrijf is het vinden en behouden van goed opgeleid personeel nu al vaak moeilijk. Dit kan zomaar van kwaad tot erger leiden als je straks hoger opgeleid personeel moet hebben om alle technologische ontwikkelingen te kunnen bijbenen in de aftersales, maar zeker ook in de sales. 

Talentencampus

Kia- en Mitusbishi-dealer Autobedrijf Huiskes in Oss haakte daarom drie jaar geleden maar wat graag aan bij de activiteiten van wat nu Talentencampus Oss heet en waarbij jonge leerlingen een dagje komen kijken bij het Osse bedrijfsleven. “Het was drie jaar geleden een initiatief van de Lionsclub in Oss: jonge scholieren laten kijken in de keuken van bedrijven. Gevels waar ze vaak langskomen en waarvan ze zich misschien af vragen wat daar gebeurt. Dit was meteen een succes, bij jeugd én bedrijfsleven. Daarom hebben we dit als Talentencampus Oss opgepikt. Afgelopen editie deden er al 110 bedrijven mee. Zij ontvingen in totaal 1.400 jongeren en 120 docenten”, zegt Richard van Ommen, directeur van Talentencampus Oss. Zijn organisatie vormt in Oss het middelpunt tussen opleidingen, bedrijfsleven en overheid om zo jong talent een kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Profielkeuze

Het gaat hierbij om leerlingen van VMBO en HAVO/VWO die net voor hun profielkeuze staan. Door juist die jongeren mee te nemen naar bedrijven die mogelijk hun toekomstige werkgever worden, hebben ze duidelijker voor ogen wat een bepaald beroep inhoudt. “Als je als bedrijf aan de voorkant participeert in het proces, heb je straks de juiste mensen in huis. Want na het bezoek praten de leerlingen er met elkaar over en wordt er ook in de lessen op ingegaan. Het is echt iets dat de richting kan bepalen”, is de ervaring van Van Ommen. Autobedrijf Huiskes is overigens de enige automotive deelnemer aan deze lokale Jongeren Bedrijvendag. Directeur Bas Huiskes: “Het mooie is om te zien dat veel leerlingen geen idee hebben wat er allemaal in een autobedrijf aan beroepen voorkomt: werkplaats, verkoop, administratie, receptie, schoonmaak, leiding. En wat je daarvoor moet doen. Vooral wanneer ik mijn eigen carrière aanstip in een presentatie, van monteur tot directeur, zie je ze kijken: ‘kan dat echt?’. Volgens mij werkt zoiets heel motiverend”. 

“Het gaat om leerlingen van VMBO en HAVO/VWO die net voor hun profielkeuze staan”
Richard van Ommen | directeur van Talentencampus Oss

Lang zoeken

De jongeren die bij Huiskes over de vloer komen, krijgen een behoorlijke kijk in de keuken. Waarbij leuke zaken voor het voetlicht komen. Huiskes: “Een auto aan testapparatuur hangen en dan de ruitenwissers laten bewegen. Of ze een opdracht geven: zoek het reservewiel. Als je dan niks weet van compressoren en bandenreparatiesets, dan kun je lang zoeken. Dan liggen ze hier in en onder de auto. Geweldig. En dat vinden ze zelf ook.” Dat de jongeren die zich aanmelden voor de Jongeren Bedrijvendag voorlopig nog niet in dienst zullen treden, er moet immers nog een paar jaar geleerd worden, is iets waar je aan moet wennen als deelnemend bedrijf. “Je investeert in je toekomst. Je moet de leerlingen laten zien wat ze allemaal kunnen doen later. En als jij als bedrijf daar nu je deuren voor opent, dan heb je een goede kans dat ze straks ook weer bij je aankloppen”, zegt Van Ommen.  

110bedrijven zetten hun deuren open voor de Osse Jongeren Bedrijvendag.
1400jongeren bezochten een bedrijf.
120docenten begeleiden de dag en nemen zo zelf ook een kijkje in de keuken.

Een echte ervaring opdoen

Een stelling die mede wordt verdedigd door Wieteke Tichelaar, programmamanager bij OOMT, het opleidings- en ontwikkelingsfondsin de mobiliteitsbranche. OOMT steekt veel tijd in het informeren en enthousiasmeren van jongeren, onder ander via Techniektalent.nu. “Je kunt een beroepskeuze alleen beïnvloeden door leerlingen een echte ervaring op te laten doen met een beroep, bijvoorbeeld door gastlessen en bedrijfsbezoeken. Het is hierbij heel belangrijkdat die ervaring vervolgens wordt besproken, op school en thuis. Het lijkt mij dat de Jongeren Bedrijvendag in Oss precies dát doet. Deze bedrijven in Oss beïnvloeden echt de beroepskeuze van die jongeren.Op onderwijsbeurzenstaan bijvoorbeeld, is echt niet zinvol, daar komen jongeren omde verplichte foldertjes en gadgets op te halen. Ervaring opdoen, dat is pas belangrijk. En dit doen net voor de profielkeuze, het moment waarop ze hun richting kiezen, is een goed moment”, aldus Tichelaar.

“Je kunt een beroepskeuze alleen beïnvloeden door leerlingen een echte ervaring op te laten doen”
Wieteke Tichelaar | programmamanager bij OOMT

Van Ommen: “Zeker nu en zeker in de technische sector. Elke student in deze richting kan kiezen uit wel tien stageplaatsen. Zijn ze dan niet eerder bij jou geweest, dan maak je bijna geen kans op een goede stagiair. Dat is voor veel deelnemers aan onze Jongeren Bedrijvendagde overweging om mee te doen. Naast het feit dat we in een kleine stad zoals Oss veel onderling samenwerkenen we, door de afwezigheid van hoger onderwijs, mensen hier moeten zien te houden. Dat ze terugkomen naar Oss als ze een stageplek zoeken. Dat je daar nog jaren op moet wachten, is dan niet erg”. Iets dat door Huiskes wordt bevestigd: zorgen dat scholieren zelf bij je aan de bel trekken én zorgen dat je ze goed kunt begeleiden. Bijvoorbeeld door een werkplaatschef die je wat meer kunt vrij roosteren of een door de wol geverfde pensionaris die zijn kennis wil overdragen op de nieuwe generatie. Dat werkt prima voor ons bedrijf.”

header-image

Fotografie: Autobedrijf Huiskes

Onontbeerlijk

Volgens Tichelaar zijn dit soort initiatieven onontbeerlijk: “Er is maar één partij die kan zorgen dat er meer instroom komt en dat ben jij zelf als bedrijf. Ik adviseer de branche daarom om altijd mee te doen met dit soort initiatieven, zo lang het maar professioneel gebeurt”. Iets waar Van Ommen het volledig mee eens is: “De bedrijven die bij ons meedoen steken veel tijd in het organiseren van de dag op hun werkvloer en de scholen doen veel aan voorlichting vooraf en evaluatie achteraf. Dat is ook wel nodig, want ik ken vervolgopleidingen waar leerlingen er pas achter komen wat die opleiding precies inhoudt als ze eenmaal begonnen zijn. Daar valt soms tot vijftig procent af. Dat kun je voorkomen door op tijd met voorlichting te beginnen én ervaring te bieden.”

Ook een gastles of open dag organiseren? 

Wilt u ook lokaal aan de slag met het enthousiasmeren van jongeren om zo de instroom in de branche en misschien wel uw bedrijf te bevorderen? Kijk dan eens op www.gastlessenzogeregeld.nu, een website van OOMT waar scholen en bedrijven een match kunnen maken voor gastlessen en bedrijfsbezoeken. OOMT is het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de mobiliteitsbranche. Naast activiteiten voor de talentontwikkeling van vakmensen die al in de branche werken, ziet OOMT, net zoals Talentencampus Oss, dat vroeg beginnen met voorlichting – en het opdoen van ervaring – belangrijk is om de toestroom van nieuwe werknemers voor de toekomst veilig te stellen. OOMT ondersteunt bedrijven daarin met programma’s als Go4Trucks, Techniektalent.nl en Passion for Power. Meer informatie daarover staat ook op de website van OOMT
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring