Over Van Tilburg-Bastianen
Terug

Marie-Anne Bastianen: "85 jaar is mooi maar we willen door"

Ondernemerschap
Leestijd: 6 min

85 jaar geleden begonnen mijnheer Van Tilburg en mevrouw Bastianen een garagebedrijf in Breda. Inmiddels staan ook de tweede en derde generatie aan het roer: vader en dochter Mac en Marie-Anne Bastianen bouwen ver- der aan het indrukwekkende imperium van Van Tilburg-Bastianen. En dat kan natuurlijk niet zónder vernieuwd BOVAG-lidmaatschap.

Mac: “Onze grondlegger was boerenzoon, opgeleid tot smid. Maar hij had iets met auto’s, koetswerk, metaal en mechanica. Als ambachtsman ging hij in de garage aan de slag en was heel servicegericht. Al snel kwam Ben Pon langs. Hij importeerde toentertijd Crossley personenwagens en lichte vrachtwagens van Federal Truck en zocht dealers. Ze zijn met elkaar in zee gegaan en het bedrijf groeide. De oorlogsjaren waren moeilijk, maar in 1947 klopte Pon opnieuw aan. Nu met de vraag of Van Tilburg-Bastianen een Volkswagen-dealerschap zag zitten. Hij had net de Kever naar Nederland gehaald. Dat werd een succes, ondanks het anti-Duitse segment in die jaren. We konden Kevers als het ware uitdelen en vanwege de wachttijd bestelde men meteen een tweede.”

Marie-Anne: “Dat is tegenwoordig wel anders. Het is een spannende tijd. Uitdagend. Minder mechanisch en brandstof, meer software en elektrisch. Ontwikkelingen die we op de voet blijven volgen, want 85 jaar geschiedenis is mooi, maar we willen door. Ik heb zelf tech- nische bedrijfskunde gestudeerd en de bedrijfs- voering letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Het ging thuis altijd over het bedrijf. Ik weet niet beter. Maar de wereld verandert. Niet plotseling, maar het gebeurt wel. Omdat iedereen in dit bedrijf als familie voelt, voel ik het als onze verantwoordelijkheid om de juiste veranderingsprocessen in te zetten. Waarbij wij onze medewerkers, zo’n zeven- honderd in totaal, nadrukkelijk vragen mee te denken. Zij moeten mee in nieuwe technieken, zij hebben het klantcontact. Het is heel belangrijk dat hun ervaringen bij ons terecht komen.”

“"We konden de Kevers als het ware uitdelen en vanwege de wachttijd bestelde men meteen een tweede"”
Mac Bastianen | Eigenaar

Pon en DAF

Mac: “Veranderingen zijn er altijd al geweest. Alleen al door de ontwikkeling van het bedrijf. Ons revisiebedrijf startte na de oorlog met het overgebleven dumpmateriaal. In die tijd moest een motorblok om de tachtigduizend kilometer compleet gereviseerd worden. Dat zagen wij wel zitten en het werd de tweede poot onder ons bedrijf. Dit leverde ons landelijke bekendheid op. In 1950 klopten de gebroeders Van Doorne aan met hun nieuwe vrachtwagens. Dit truckdealerschap van DAF werd onze derde poot. Het bedrijf groeide door en we deden steeds meer zelf, van schade tot verzekeringen. In 1968 ben ik ingestapt en heb het bedrijf ingedeeld in businessunits, meer geprofessionaliseerd. Per unit heb ik gekeken naar rentabiliteit. Op basis hiervan heb ik in de jaren negentig besloten om terug te keren naar onze kernactiviteiten: auto’s en trucks. Geen multimerken, gewoon één partner per tak: Pon en DAF. De groei lag toen meer in spreiding. Zo zijn we in Zuid- en Midden- Nederland met zestien bedrijven vertegen- woordigd en hebben we zeven DAF-vestigingen in Polen. Nu zoeken we groei niet in méér vestigingen openen, maar in regio’s vergroten. Hierbij krijgen we veel ondersteuning van onze partners, ook in het buitenland.” Marie-Anne: “En door goed te luisteren naar de klant. De klant die nu binnenwandelt, weet al heel veel via internet. Dat betekent een nieuwe strategie bepalen, maar altijd vanuit onze familiewaarden. Dat wordt ook in deze tijden nog altijd zeer gewaardeerd.”
 

header-image

Terug bij BOVAG

Marie-Anne: “Sinds dit jaar zijn we weer lid van BOVAG, na een tijdje zonder lidmaatschap. Ooit was de directie van mening dat er andere prioriteiten waren. Maar het is altijd blijven kriebelen. De huidige directie heeft opnieuw gekeken naar het BOVAG-lidmaatschap en is tot de conclusie gekomen dat een branche- vereniging, ook op politiek gebied, meer- waarde voor ons heeft in een tijd van continue ontwikkelingen. We hebben een gezond bedrijf, sterk regionaal geworteld, dat altijd blijft kijken naar die ontwikkelingen om hierin mee te manoeuvreren. Daar kan BOVAG ons bij helpen.”

 

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant 4, mei 2019
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring