OOMT (het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf) ontrafelt de vijf succesfactoren van een topteam.
Terug

5 tips van OOMT voor een topteam!

Personeel
Leestijd: 6 min

Deze zomer staat, met de Tour de France en de Vuelta, bol van het wielerspektakel. De wielrenners zien enorm af, maar klagen doen ze niet. Wat is hun geheim? En wat kunt u als werkgever of leidinggevende daarvan leren? OOMT (het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf) ontrafelt de vijf succesfactoren van een topteam. 

Eén voor allen, allen voor één.

1 Wielrennen is samenwerken en dat vraagt om verbondenheid. Hoe bereikt u dat? Door ervoor te zorgen dat je allemaal dezelfde visie hebt. En dezelfde doelen nastreeft. Eén voor allen, allen voor één. Hier kunt u van leren: zorg ervoor dat uw team een gemeenschappelijke missie heeft en daarin gelooft. Geef uw teamleden een ambitieus doel. Zo krijgen zij een sterke focus op het resultaat en de werkwijze om dat te bereiken. 

Ieder zijn rol.

2 Elk lid van een wielerteam heeft zijn eigen rol: er zijn klassementsrenners, sprinters, klimmers, tijdrijders en jongeren. Die rolverdeling kan per etappe verschillen. Er zijn etappes voor de sprinters en er zijn etappes voor de klimmers in een ploeg. Die aanpak geldt ook op de werkvloer. Als ploegleider in uw werkplaats moet u duidelijke taken met elkaar afspreken, op basis van persoonlijke kwaliteiten. Snappen wat talent is en daar uw mensen op inzetten.

Goed materiaal.

3 Zonder het juiste materiaal kom je niet ver. Of het nu voor wielrennen is, of op de werkvloer. Investeren in materiaal en techniek loont. Een geweldige tijdrijder kan niet winnen zonder goede fiets. Geef uw teamleden de materialen die ze nodig hebben om optimaal te presteren.

Training.

4 Een ploegleider is steeds op zoek naar de juiste balans in zijn team. Want teams die op elkaar zijn ingespeeld en hun eigen kwaliteiten inzetten voor het teambelang, zijn vaak het meest succesvol. Zo’n team creëren vraagt om inspanning. Training dus. Biedt ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. 

Succes samen vieren.

5 Een succes vier je als team, want iedereen levert een bijdrage. Zo wordt de ritwinnaar omhelsd door ploeggenoten en ploegleiding. En in een interview bedankt hij altijd zijn ploeggenoten. Dat zorgt voor onderlinge waardering, respect en echte teamspirit. Dit werkt ook op de werkvloer. Spreek het uit als je elkaar waardeert, zowel intern als extern.

OOMT besteedt deze zomer onder het motto ‘Ploegleider in de werkplaats’ volop aandacht aan teamontwikkeling. Lees er alles over op oomt.nl/booster. Wilt u aan de slag met uw eigen team? Schakel dan de hulp in van een BOVAG Werkgeverscoach op mijn.bovag.nl/coaching.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 07/08-2022.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring