Kerst 2002 stoppen Bart Schoones en zijn vrouw Lisette de stekker in het stopcontact. Van de kerstverlichting én  van hun bedrijf. Nu, zestien jaar later, is Liba Campers in Liempde een toonaangevend allround camperbedrijf.  “De werkplaats was en is continu volgepland.”
Terug

Liba Campers: een toonaangevend allround camperbedrijf

Ondernemerschap interview ondernemersportret
Leestijd: 6 min

Kerst 2002 stoppen Bart Schoones en zijn vrouw Lisette de stekker in het stopcontact. Van de kerstverlichting én  van hun bedrijf. Nu, zestien jaar later, is Liba Campers in Liempde een toonaangevend allround camperbedrijf.  “De werkplaats was en is continu volgepland.”

Ik was 24, werkte bij een lokale garage, maar wilde graag zelf iets beginnen. We wonen echter in een dorp met – toen – ruim vierduizend inwoners en vier of vijf garages. Mijn schoonvader vroeg zich daarom terecht af of nog een autobedrijf er bij wel verstandig was. ‘Doe iets met campers’, zei hij. Mijn schoonouders waren op zoek naar een camper en het viel hen op dat de bedrijven alleen campers verkochten. Voor speciale opbouw, reparatie, onderhoud en accessoires werden ze doorverwezen naar caravanbedrijven of reguliere garages. ‘Als je dat nou eens allemaal zelf gaat doen, dan heb je iets unieks.’ Met mijn technische kennis zag ik wel mogelijk heden. Ik werkte weliswaar nog bij het autobedrijf, maar kocht een paar campers in de kerstperiode van 2002 om deze in het voorjaar te verkopen. Een paar weken later was ik ze al kwijt, zelfs met sneeuw op de weg. Het duurde daarna niet lang meer voor we Liba Campers openden.”

Weinig geheimen

“In die tijd heb ik opbouwcursussen gevolgd om alles in eigen huis te kunnen doen. Accessoires inbouwen had weinig geheimen, dat deed ik ook in het autobedrijf, net zoals onderhoud. Daarnaast heb ik een half jaar lang marktonderzoek gedaan door beurzen en andere bedrijven te bezoeken en langzaamaan begon alles vorm te krijgen. Dealerschappen, personeel, het ging hard. Een bedrijfsbrand in 2007 was een tegenslag, maar daar zijn we beter uitgekomen. Zelfs de crisisjaren hebben we goed doorstaan. Wel hebben we in die jaren afscheid genomen van een van de dealerschappen, met name vanwege de voorraadverplichtingen.”

header-image

Foto: Peter Arno Broer

Meteen oplossen

“De werkplaats was en is continu volgepland. Het leveren en monteren van bijzondere accessoires, van lucht vering tot koelkast, vormt een mooie aanvulling op het reguliere werk. Helemaal bijzonder was de start van onze Pitstop Service. Toen een unicum in camperland en nog steeds zijn er maar weinig bedrijven die een soortgelijke service bieden: zonder afspraak binnenrijden voor kleine reparaties en onderhoud. Problemen die maximaal twee uur kosten, lossen we meteen op. Drie dagen per week in voor- en naseizoen. We hebben hiervoor onze voorraad flink opgehoogd, om zo min mogelijk mis te grijpen. De service wordt enorm gewaardeerd en het spreekt zich rond op campings. Laatst nog hebben we een Spaanse camperrijder gehad die kampeerde in Zuid-Duitsland. Hij moest daar minimaal anderhalve week wachten op hulp, hoorde van onze service en is naar Liempde gereden.”

“De Pitstop Service wordt enorm gewaardeerd en het spreekt zich rond op campings”
Bart Schoones, Liba Campers | Eigenaar

Elektrische kennis

“Het is een bijzondere bedrijfstak. Je verkoopt immers honderd procent emotie. Ook daarom willen wij alles zelf doen: alleen zo kun je een klant goed van dienst zijn. Campers verkopen is niet iets wat je erbij doet. Stel dat ik voor elk accessoire inbouwen of reparatie iemand moet inhuren. Dan laat ik een hoop werk, inkomen en klanten liggen. Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkeling hoort hier bij. Daar steken we veel energie in. Zelfs elektrische kennis hebben we in huis. Dat zie ik zo snel nog niet gebeuren, maar het kan een kans zijn. Als het iets wordt, dan wil ik er graag meteen bij zijn. Vooruit denken hoort bij ons.”

Over Liba Campers

Jaar van oprichting: 2002 Vestiging: Liempde
Eigenaren: Bart en Lisette Schoones
Bijzonder: Na de brand in 2007 werd de oude showroom omgebouwd tot werkplaats en verrees uit de as van de werkplaats een hele ruime showroom.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring