Van der Linden Groep biedt al sinds 2015 waterstofauto’s aan en ook al kan niet iedereen dat betalen, iedereen mag een proefrit maken. Die combinatie van voorop lopen en oog voor mensen is ook terug te zien in de invulling van hun maatschappelijke bewogenheid.
Terug

Rob Knop en Bart Koetsier lopen voorop met waterstof

Ondernemerschap MVO portret waterstof
Leestijd: 11 min

Van der Linden Groep biedt al sinds 2015 waterstofauto’s aan en ook al kan niet iedereen dat betalen, iedereen mag een proefrit maken. Die combinatie van voorop lopen en oog voor mensen is ook terug te zien in de invulling van hun maatschappelijke bewogenheid.

Op één poot kun je niet staan, vinden ze bij de Van der Linden Groep. Daarom bestaat het bedrijf, met vestigingen in Waddinxveen en Zoetermeer, uit meerdere bedrijfsonderdelen. Algemeen directeur Rob Knop (51) en financieel directeur Bart Koetsier (48) over waterstofauto’s, een biljarttafel en een laagdrempelige organisatie.

70medewerkers
2vestigingen
3leiders

Waterstofauto’s bereikbaar

Knop: ”Een prachtexemplaar hè, die nieuwe waterstofauto van Hyundai. En hij rijdt fantastisch. Het enige wat deze Hyundai NEXO uitstoot, is water. De actieradius is groot: meer dan 650 kilometer. Deze auto is slechts bij vijf dealers verkrijgbaar. Sinds twee weken hebben wij een demovoertuig staan. Intussen staat er 1400 kilometer op de teller. Voor 74.000 euro is de auto rijklaar. In de btw, zonder bpm. Hyundai loopt voorop met waterstofauto’s. Wij zijn ons er terdege van bewust dat deze auto niet voor elke klant bereikbaar is, maar proefrijden is voor iedereen mogelijk. We vinden dat iedereen erover mee zou moeten kunnen praten.” Koetsier: “In 2015 verkochten we al waterstofauto’s, maar eigenlijk was het nog te vroeg. Tanken was lastig, er was nog geen beleving en het begrip duurzaamheid leefde minder. Tot nu toe hebben we tien waterstofauto’s verkocht. Ik denk overigens niet dat iedereen over tien jaar in waterstofauto’s rijdt. Het is wel de toekomst, maar náást elektrische stekkerauto’s.”

“Proefrijden is voor iedereen mogelijk. Iedereen moet mee kunnen praten”
Rob Knop | Algemeen directeur Van der Linden Groep

Maatschappelijk betrokken op eigen manier

Knop: “De geschiedenis van de Van der Linden Groep begon in 1935. In dat jaar startte de vader van mijn schoonvader met de handel in fietsonderdelen. Later is hij een fietsenwinkel  begonnen.  Het  bedrijf  is  intussen  flink  gegroeid,  met meerdere vestigingen in Waddinxveen en Zoetermeer.” Koetsier: “Op één poot sta je niet sterk hè? Daarom hebben we  verschillende  bedrijfsonderdelen,  zoveel  als  mogelijk  onder één dak.” Naast het dealerschap van Hyundai, Seat en Isuzu doet het bedrijf reparaties en onderhoud aan alle merken. Ze hebben daarnaast een eigen leasemaatschappij, schadebedrijf en full-service reclamebedrijf. Het totaal ontzorgen van de mobiliteit, daar staat de Van der Linden Groep voor. Laagdrempelig, met een dorps karakter. “Overal staan koffieautomaten, mensen moeten  zich  hier  welkom  voelen.  We  hebben  boven  een  wachtruimte als café ingericht, met een voetbaltafel en een biljart. Een deel van ons klantenbestand is op leeftijd. Je hoort best veel over eenzaamheid onder oudere mensen, toch? Ik dacht: we zetten die biljarttafel hier neer, als middel  om  elkaar  te  ontmoeten.  Wij  denken  graag  in  maatschappelijke oplossingen. We sponsoren ook veel sportteams in de regio,” vertelt Koetsier.

“Je hoort veel over eenzaamheid, toch? Dus ik dacht: we zetten een biljarttafel neer”
Bart Koetsier | Financieel directeur Van der Linden Groep

Ruimte maken voor ontwikkeling

Knop: “Als ondernemer ben ik eigenwijs, maar ik ben ook een gevoelsmens. Als ik een goed idee heb, zet ik door. Bart is behoudender. Hij is degene die me afremt, als het nodig is.  Dat  zorgt  voor  het  noodzakelijke  evenwicht.  Ik  ben  eigenlijk altijd met mijn werk bezig. Ik houd alle ontwikkelingen in de gaten op het gebied van mobiliteit, ik wil op de  hoogte  zijn  van  alle  innovaties.  Als bedrijf moeten we voorop willen blijven lopen. ”Koetsier: “De marges zijn flinterdun, mede daarom hanteren we een matige hiërarchie. We geven met z’n drieën leiding, er zijn geen tussenlagen. Dat werkt  prettig.  

“Als ik een goed idee heb, zet ik door”
Rob Knop | Algemeen directeur Van der Linden Groep

Medewerkers  krijgen  hier veel vrijheid. Wij investeren veel in onze medewerkers qua opleiding. Onlangs hebben wij hier in samenwerking met  MBO  Rijnland  ruim  zeventig  leerlingen  op  bezoek  gehad. We hebben ze een kijkje achter de schermen gegeven. Dat motiveert zowel ons als de leerlingen enorm.” Knop: “Ik maak wel eens de volgende vergelijking: iedereen die hier werkt, rijdt op een vijfbaans snelweg. Je mag rijden waar je wilt. Raak je één of twee keer de vangrail, dan volgt een  gesprek.  Ik  wil  graag  weten  waar  iemand  tegenaan  loopt, en wat we er aan kunnen doen. Zelf sta ik ook een paar weken per jaar in de garage, auto’s repareren. Zo ben ik zelf ooit ook begonnen. Sleutelen aan auto’s is en blijft het mooiste wat er is.”
 


Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant nummer 10, oktober 2018
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring