Het 180-jarige Kemper en Van Twist Diesel B.V. veranderde dit jaar zijn naam in Koninklijke Van Twist. Dat getuigt van moed en innovatie. Karaktereigenschappen die in het dna van het familiebedrijf uit Dordrecht zijn verankerd. KVT positioneert zichzelf meer en meer als transparante aanbieder van duurzame energiesystemen.
Terug

Koninklijke Van Twist: 180 jaar innoveren

Ondernemerschap duurzaamheid innovatie reportage
Leestijd: 12 min

Het 180-jarige Kemper en Van Twist Diesel B.V. veranderde dit jaar zijn naam in Koninklijke Van Twist. Dat getuigt van moed en innovatie. Karaktereigenschappen die in het dna van het familiebedrijf uit Dordrecht zijn verankerd. KVT positioneert zichzelf meer en meer als transparante aanbieder van duurzame energiesystemen.

Noodstroomaggregaten en UPS. Alternatieve energiesystemen. Zelfreinigende brandstoftanks. Energie-opslag en besturingssystemen. SCIOS-keuringen en inspecties. En vanzelfsprekend vervangingen, revisies en upgrades. Met klanten als Defensie, Binnenlandse Zaken, Schiphol, Erasmus MC, Siemens en Ikea. Zie daar het indrukwekkende portfolio van Koninklijke Van Twist, dat sinds de oprichting in 1836 telkens vernieuwde en meebewoog met de vraag van klanten. 

Anticiperen op de veranderende vraag

“Het begon destijds met een stalhouderij opgericht door Willem van Twist Pieterzoon, betovergrootvader van onze huidige directeur Norbert van Twist”, aldus general manager Jeroen Eeuwijk. “Er is sindsdien altijd alert geanticipeerd op de veranderende vraag vanuit de markt. Door de industriële revolutie werd in 1906 een autobedrijf gestart, want paarden werden vervangen door taxi’s en vrachtwagens.” Vanaf 1930 volgde de import van dieselmotoren voor divers gebruik, in 1948 werd na een fusie met Jachtwerf Kemper uit Schiedam Kemper en Van Twist Diesel B.V.  een  feit.  Daarmee  kon  ook  de  plezier-  en  beroepsvaart  worden bediend. “Verandering is de enige constante in ons bestaan”,  lacht  Eeuwijk.  Hij  benadrukt  nog  maar  eens  dat  revisie het toonbeeld is van duurzaamheid. “Daarmee geef je installaties van twintig jaar of ouder een nieuw, tweede leven. Revisie is niet alleen duurzaam, het is bovendien kostenbesparend.  Dat  klinkt  veel  ondernemingen  en  overheden  als  muziek in de oren. Het is alleen lang niet overal bekend. Daar ligt nog een uitdaging voor onze sector.”

49 generatiesVan Twist hebben KVT geleid, Norbert staat als zesde sinds 2012 aan het roer
3duizendinstallaties onderhoudt KVT
80procentvan het wagenpark van KVT is inmiddels A-label of hybride

Voortvarend duurzaam

KVT heeft zich de afgelopen jaren, mede door de vraag vanuit de markt, toegelegd op duurzame en efficiënte energie-oplossingen, of het nu gaat om noodstroomvoorzieningen, motoren of revisie. “Wij zijn geen TNO of Philips dat met eigen laboratoria uitvindingen doet. Maar wij adopteren nieuwe ontwikkelingen voortvarend”, verklaart Eeuwijk. “Daaraan moet ik toevoegen dat wij zelf, op eigen initiatief, Perkins-dieselmotoren ombouwen tot gasmotoren, bruikbaar voor aardgas of een vorm van biogas.” KVT legt daarbij de lat hoog; in 2020 moet de helft van de verkochte motoren geschikt zijn voor het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals biogas. “Ook moet ons pand CO2-neutraal functioneren en gaan wij papierloos werken. Elke medewerker werkt inmiddels met een laptop en onze IT-afdeling is bezig alle data onder te brengen in de cloud.” Opmerkelijk feit is verder dat Koninklijke Van Twist vorig jaar, voor het eerst, meer zonnepanelen heeft verkocht dan dieselmotoren. Het is duidelijk, de energietransitie is in volle gang en KVT pakt daarbij haar rol. 

Verduurzaming is op uiteenlopende fronten het sleutelwoord bij KVT. Zo is het bedrijf, aldus Eeuwijk, spaarzaam met het gebruik van materialen bij herstel op locatie en kijkt het kritisch naar onderhoudsintervallen. “Goed onderhoud is belangrijk, maar we doen in overleg met de klant alleen dat, wat noodzakelijk is voor een optimale bedrijfszekerheid. Tegelijkertijd proberen wij onderhoud zo effectief mogelijk uit te voeren. Onze klanten kregen voor bepaalde vormen van service wel eens drie of vier uiteenlopende bedrijven over de vloer, op verschillende momenten. Dat is natuurlijk verre van ideaal. Onze servicemonteurs zijn inmiddels zo allround opgeleid, dat een gecompliceerde onderhoudsbeurt nu in een sessie kan worden uitgevoerd.”
 

Wisselwerking met scholen

Duurzaam is KVT ook op andere fronten. Bijvoorbeeld waar het gaat om relaties met klanten. “Wij geloven in partnerschap op basis van gelijkwaardigheid. Dat is de basis voor langdurige samenwerking.” Zo werkt KVT al geruime tijd nauw samen met scholen in de regio Dordrecht. Het gaat daarbij niet alleen om basisscholen, maar (vooral) ook om colleges die technisch onderwijs aanbieden. “Dit draagt bij aan een grotere naamsbekendheid voor Koninklijke Van Twist”, weet de general manager. “Maar dat is natuurlijk geen doel op zich. Basisscholieren hopen wij met onze lesprogramma’s enthousiast te maken voor techniek, terwijl we op technische scholen al contacten kunnen leggen met talentvolle leerlingen die mogelijk kandidaat kunnen zijn voor een toekomstige rol bij KVT. Zo selecteren wij aan de poort, een win-winsituatie voor alle betrokkenen.” Tegelijkertijd leidt Koninklijke Van Twist docenten van technische scholen op, om zo het kennisniveau op technische scholen up-to-date te houden. “We weten allemaal dat er een groot tekort is aan jonge technici. Tegelijkertijd hebben technische scholen moeite de kennis van hun leerkrachten op het gewenste, actuele niveau te houden. Met onze inzet en betrokkenheid tonen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.” 

“Wij hebben als KVT niets te verbergen, ook niet voor de concurrentie”
Jeroen Eeuwijk | general manager Koninklijke Van Twist

Volledige transparantie

Koninklijke Van Twist zegt vol overtuiging in de kracht van kennisdelen te geloven. “We zijn al geruime tijd lid van BOVAG en VIV”, klinkt het met gepaste trots. “Binnen deze organisaties zoeken wij pro-actief contact met branchegenoten. Waar mogelijk, zetten wij in op samenwerking en delen wij met liefde onze kennis. Daar worden wij als revisiebranche alleen maar sterker van. Wij hebben als KVT niets te verbergen, ook niet voor de concurrentie. Conservatisme, zoals je vaak ziet in de branche, daar zijn wij niet zo van. Bovendien ... waarom zou je anno 2018? Iedereen heeft toch Google?” Volledige transparantie, zo luidt het adagium in Dordrecht. Het jaarlijkse KVT Event in september is daarvan een schoolvoorbeeld. “We nodigen niet alleen klanten, relaties en partners in ons bedrijfspand uit, maar ook branchegenoten, die je als directe concurrent zou kunnen beschouwen. Zo was bij het meest recente event op 12 september Zwart Techniek uit IJmuiden te gast, onze grote concurrent. We laten niet alleen zien waar we mee bezig zijn, onze relaties komen op deze wijze informeel met elkaar in contact. Die spontane interactie leidt weer tot nieuwe samenwerkingsverbanden, zo hebben we gezien. Dat is toch alleen maar prima?”


Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant nummer 10, oktober 2018
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring