De deelauto wordt steeds meer als een praktisch, duurzaam en goedkoop alternatief voor de eigen auto gezien. In tien jaar tijd is het aantal deelauto’s in Nederland meer dan vertwintigvoudigd. En dat zijn verhoudingsgewijs veel milieuvriendelijke auto’s. Dubbel duurzaam dus.
Terug

400.000 mensen delen een auto

Onderzoek en cijfersOnderzoek en cijfers deelauto delen elektrisch
Leestijd: 6 min

De deelauto wordt steeds meer als een praktisch, duurzaam en goedkoop alternatief voor de eigen auto gezien. In tien jaar tijd is het aantal deelauto’s in Nederland meer dan vertwintigvoudigd. En dat zijn verhoudingsgewijs veel milieuvriendelijke auto’s. Dubbel duurzaam dus.

1623deelauto's in 2008
4100deelauto's in 2018
100duizenddeelauto's in 2021

Er rijden in Nederland op dit moment 41.000 deelauto’s rond, die door 400.000 mensen worden gebruikt. Dat is een flinke toename ten opzichte van tien jaar geleden, toen er nog maar 1.623 waren. En 10.000 auto’s meer dan een jaar geleden. De meeste deelauto’s staan in Amsterdam: ruim 7.000, maar Utrecht is de stad met de meeste deelauto’s per inwoner: meer dan 950 per 100.000 inwoners. De deelauto wordt steeds meer als een praktisch, duurzaam en goedkoop alternatief voor de eigen auto gezien. De trend van bezit naar gebruik zet daarmee verder door. 

“De deelauto wordt steeds meer als een praktisch, duurzaam en goedkoop alternatief voor de eigen auto gezien”

Milieuvriendelijker

Uit onderzoek van kennisplatform CROW blijkt dat deelauto’s milieuvriendelijker zijn omdat ze vaker elektrisch zijn. 6,5% van de deelauto’s is volledig elektrisch, terwijl dat van het gehele wagenpark in Nederland slechts 1% is. Zodoende kunnen deelauto’s een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarnaast aan het verminderen van de (parkeer)drukte in grote steden. 
 

41organisatieshebben Green Deel getekend
100duizenddeelauto's in 2021 is het streven

Green Deal Autodelen 2

BOVAG heeft begin oktober de nieuwe Green Deal Autodelen ondertekend, die zich inzet voor meer bekendheid van de deelauto bij het grote publiek én die de samenwerking met overheid en gemeenten stimuleert. Daardoor kunnen drempels voor de eindgebruiker worden weggenomen, maar ook voor huurauto’s. De deelauto wordt steeds meer als een praktisch en goedkoop alternatief voor  de eigen auto gezien. Mobiliteit en delen gaan steeds vaker samen. Daarom gaat BOVAG in 2019 een visie opstellen over de deeleconomie.

“Mobiliteit en delen gaan steeds vaker samen”
De deelauto wint nog steeds aan populariteit. Het is een praktisch, duurzaam en goedkoop alternatief voor een eigen auto. De 41.000 deelauto’s en 400.000 gebruikers van dit moment zijn hoopgevend. Volgens het streven van de Green Deal Autodelen 2 moet dat in 2021 uitgegroeid zijn tot 100.000 deelauto’s en 700.000 gebruikers.
"Bovag vindt de deeleconomie een belangrijke ontwikkeling en wil hier zo goed mogelijk op inhaken, " aldus Marjolijn Spoorenberg, branchemananger Verhuur-en deelautobedrijven. 

Onafhankelijke website over autodelen

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant nummer 10, oktober 2018

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring