Afschrijvingstabel BPM wordt aangepast en periodiek geëvalueerd; koerslijsten of taxatie niet altijd meer nodig

Laatste update 07 oktober 2022 Leestijd: 3 min

Staatssecretaris Van Rij van Financiën is van plan om de forfaitaire wettelijke afschrijvingstabel in de BPM aan te passen. Aangezien de marktomstandigheden steeds wijzigen wil de staatssecretaris de afschrijvingstabel periodiek evalueren. De voorgestelde afschrijvingstabel is, net als de huidige tabel, gebaseerd op leeftijd. Het afschrijvingspercentage voor jonge motorvoertuigen is in de geadviseerde tabel hoger en voor oudere motorvoertuigen lager dan in de huidige tabel. De wijziging wordt waarschijnlijk een wet middels de eindejaarsregeling. De ingangsdatum is dan 1 juli 2023 of 1 januari 2024. Zowel Belastingdienst als branche moeten de tijd krijgen deze wijziging door te voeren. BOVAG is blij dat de tabel periodiek geëvalueerd wordt. Door deze up to date te houden is het niet meer altijd nodig om gebruik te maken van een koerslijst of taxatierapport.

Nieuwe grenswaarden

VMS Insight heeft in opdracht van het Ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar de tabel en andere grenswaarden in de BPM. Staatssecretaris Van Rij neemt ook de adviezen over de definiëring van een nieuw of gebruikt voertuig over. Een motorrijtuig wordt voor de BPM in ieder geval als gebruikt beschouwd als deze meer dan 3000 kilometer heeft gereden. Tot 3000 kilometer wordt verondersteld dat het om een nieuw motorrijtuig gaat. Wat onder gebruikt voor de BPM moet worden verstaan is op dit moment niet altijd duidelijk, dus ook niet vanaf welk moment BPM mag worden afgeschreven. Verschillende rechterlijke instanties hebben hier de afgelopen jaren verschillende antwoorden op gegeven. BOVAG hoopt dat het vaststellen van dit kilometrage bijdraagt aan duidelijkheid en discussies over het moment van afschrijven zal beperken. 

Waardeverliespercentage

Het onderzoek geeft ook inzicht in het waardeverliespercentage als gevolg van schade. Het forfaitaire waardeverliespercentage bij schade wordt conform het advies naar beneden bijgesteld, namelijk naar 31% , in plaats van de huidige 72%. Daarbij wordt nog wel gekeken naar mogelijkheden om feiten en omstandigheden aan te kunnen dragen waaruit een hoger waardeverminderingspercentage blijkt. 
BOVAG strijdt al jaren voor een gelijk speelveld en is bezorgd over excessen in de taxaties. Dat de overheid hier iets aan wil doen juichen wij toe. Het percentage van 31% is echter wel heel laag in vergelijking met wat nu mogelijk is. Wij zijn daarom zeer benieuwd naar de mogelijke feiten en omstandigheden die een hoger percentage mogelijk maken. De aankoopwaarde kan hierbij mogelijk een rol spelen. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring