Benzine en diesel naar dieptepunt in nieuwverkoop 

Laatste update 06 mei 2022 Leestijd: 3 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat in 2022 tot en met april 40 procent van alle nieuwe personenauto’s een benzineversie betrof en 2 procent een diesel. Vorig jaar in dezelfde periode was dat respectievelijk 56 en 3 procent. 

Intussen is dit jaar iets meer dan 40 procent van de registraties een hybride model -al dan niet een PHEV met een stekker- en ruim 17 procent betreft een volledig elektrische auto. Een jaar geleden in de periode januari tot en met april was nog 34 procent een (plug-in) hybride en bijna 7 procent een EV. Een derde van de nieuwe elektrische personenauto’s werd aangeschaft door particulieren, oftewel ruim 5.600 voertuigen. Vorig jaar waren dat er in de eerste vier maanden iets meer dan 1.500. Daarnaast verworven nog eens ruim 3.000 particulieren een nieuwe EV via private lease, bijna 5 keer zoveel als een jaar geleden. Onder invloed van de subsidieregeling is meer dan de helft van alle nieuwe elektrische personenauto’s die in 2022 tot en met april werden afgeleverd, bestemd voor een particulier. 

Marktaandelen EV

De elektrische versies voerden in april tevens de ranglijst van alle geregistreerde modellen aan. Qua merken is KIA dit jaar in de eerste vier maanden koploper met 11,8 procent van alle nieuwe elektrische personenauto’s, op de voet gevolgd door Skoda met een aandeel van 10,4 procent. Peugeot completeert het erepodium en heeft een marktaandeel van 7,9 procent, terwijl Audi en BMW de plekken 4 en 5 bezetten met respectievelijk 7,3 en 6,7 procent. Het aandeel van Skoda in de EV-markt komt volledig op conto van het model Enyaq en dat is dan ook veruit het populairste elektrische model in de eerste vier maanden van 2022. De KIA Niro is op plek 2 goed voor 6,3 procent, gevolgd door de Audi Q4 met 5,7 procent, KIA EV6 en Peugeot 208 (beide ruim 5 procent). Bij particuliere kopers en private leaseklanten is de Skoda Enyaq overigens niet te bekennen in de top-5. Marktleider in dat segment is de KIA Niro met 9,7 procent aandeel, terwijl de Peugeot 208 goed is voor 7,9 procent en de Fiat 500 voor 7,4 procent. De elektrische MINI en de KIA EV6 scoren beide iets meer dan 5 procent marktaandeel.  

Particuliere dieselkopers

Onder de benzineversies die in de eerste vier maanden van 2022 werden geregistreerd was minder dan 16 procent bestemd voor een particuliere koper. Een jaar geleden was dat nog bijna 18 procent. Iets meer dan 6.300 particulieren kochten dit jaar een benzineauto. Daarnaast werden nog 7.000 benzineauto’s afgeleverd met een contract voor private lease en dat waren er 3.350 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 4 op de 10 nieuwe diesels werd door een particulier aangeschaft, tegen ongeveer een derde een jaar geleden. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring