23 procent meer nieuwe speed pedelecs

Laatste update 16 mei 2022 Leestijd: 2 min

Ten opzichte van de eerste vier maanden in 2021 werden er dit jaar 23 procent meer nieuwe speed pedelecs geregistreerd, zo blijkt uit de gegevens van BOVAG en RDC. In april bedroeg de stijging bijna 42 procent.

In de maanden januari tot en met april dit jaar steeg de afzet van de snelle e-bikes tot 1.308 stuks, tegen 1.064 in dezelfde periode een jaar geleden. In 2020 werden in dat tijdvak overigens 1.567 exemplaren geregistreerd. De 497 nieuwe speed pedelecs die vorige maand werden afgeleverd betekent een record voor een aprilmaand; afgelopen jaar waren dat er 351 en twee jaar geleden 452. Hoogstwaarschijnlijk overwegen onder invloed van de hoge brandstofprijzen meer mensen zo’n snelle elektrische fiets als alternatief voor het woon-werkverkeer, hoewel de aantallen nog immer bescheiden zijn in vergelijking met de totale fietsverkoop van circa 1 miljoen stuks op jaarbasis. Ruim de helft daarvan betreft doorgaans (reguliere) e-bikes.  

Occasionhandel

Met 43 procent marktaandeel is Stromer dit jaar met kop en schouders het populairste merk in de markt van speed pedelecs. Riese & Muller en Gazelle volgen op ruime afstand met respectievelijk 12 en 11 procent marktaandeel. Twee derde van alle nieuwe speed pedelecs is dus van een van deze drie merken. Met 333 verkochte tweedehands exemplaren tot en met april zijn de occasions voor de vakhandel van geringe betekenis, hoewel de relatieve stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 37 procent bedraagt. Zonder tussenkomst van de vakhandel verhandelden particulieren in de afgelopen vier maanden 835 occasions en dat was 38 procent meer dan een jaar geleden. Op 1 mei jl. stonden er in Nederland in totaal 29.352 speed pedelecs geregistreerd, oftewel zo’n 5.000 meer dan op 1 januari vorig jaar en bijna het dubbele aantal in vergelijking met 1 januari 2019. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring