Arbo in de spotlight: fysieke belasting 

Laatste update 25 maart 2022 Leestijd: 3 min

Zowel overbelasting als onderbelasting van een lichaam kan leiden tot gezondheidsklachten. Als werkgevers moet u de risico's van uw medewerkers hierin kennen. Ook moet u passende maatregelen treffen. Heeft u dit op orde? 

Elke medewerker krijgt te maken met lichamelijke belasting. Denk aan het tillen, dragen, duwen en trekken van spullen. Maar ook het in een ongemakkelijke houding schoonmaken van een voertuig of sleutelen onder een motorkap. Dit kan zorgen voor overbelasting van rug, schouders en armen. Er zijn ook functies zoals een lesinstructeur met weinig beweging en lang zitten. Dat leidt tot onderbelasting en kan ook voor gezondheidsklachten zorgen. 

RI&E 

Fysieke belasting is een onderwerp dat in alle door BOVAG-leden gebruikte RI&E’s (Risico Inventarisatie & Evaluatie) naar voren komt. Als u een actuele RI&E heeft, dan zou u de risico’s en maatregelen goed in kaart moeten hebben. Eventuele aandachtspunten komen dan naar voren in het plan van aanpak.  Heeft u geen (actuele) RI&E? Dan adviseren wij u hiermee aan de slag te gaan. 

Ook in de arbocatalogus is dit onderwerp uitgewerkt. Daar kunt u meer achtergrondinformatie vinden. In ons dossier goed werkgeverschap/arbeidsomstandigheden staat een verwijzing naar de juiste RI&E en arbocatalogus per deelbranche. 

Bandenwissel 

Een voorbeeld van een periode waarin monteurs vaak dezelfde werkzaamheden verrichten, is tijdens de bandenwisselweken. Het (de)monteren van banden is zwaar werk. Om de fysieke belasting te beperken, zijn er hulpmiddelen als wielliften en trolley’s voor banden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het gebruik van deze hulpmiddelen.  

Bewijslast bij gezondheidsklachten 

Want hoe zit het als een medewerker gezondheidsklachten krijgt? Op basis van de wet geldt het beginsel wie eist bewijst. De werknemer moet aantonen dat hij klachten heeft én dat die komen door het werk.  Maar er is een omkeringsregel van die bewijslast. Toont de werknemer aan dat hij werkzaamheden heeft verricht onder omstandigheden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid? Dan wordt ervan uitgegaan dat de gezondheidsklachten op het werk zijn ontstaan. Ineens bent u als werkgever aan zet om te bewijzen dat er wel degelijk goede arbeidsomstandigheden waren.  

Niemand zit te wachten op juridisch getouwtrek. En dat kan voorkomen worden door gezondheidsklachten voor te zijn. Ken de risico’s, neem maatregelen en neem uw personeel mee in het gebruik van eventuele hulpmiddelen.  

E-learning 

In diverse branches is er ook een e-learning beschikbaar. 
Voor rijscholen wordt er tijdens de ledenbijeenkomst van 20 april a.s de Workshop gezonde medewerkers: veilig en vitaal werken gegeven. De risico’s en oplossingen van het zittende beroep komen hier aan de orde. 

Vragen?   

Wilt u meer weten over fysieke belasting? Neem contact op met uw arbodienst of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring