Een BBL’er aannemen: hoe zit het ook alweer? 

Laatste update 27 juli 2022 Leestijd: 3 min

Met de start van het nieuwe schooljaar na de zomervakantie zullen er ook weer aankomende BBL-studenten bij u aankloppen voor een leerwerkplek. Waar moet u op letten bij het aannemen van een BBL’er? En hoe zorgt u ervoor dat u een student vindt die past binnen de werkcultuur?

Rechten en plichten 

Wanneer u een BBL’er aanneemt begint het met het op papier zetten van de afspraken. BOVAG heeft een voorbeeld-arbeidsovereenkomst ontwikkeld die u kunt gebruiken bij het aannemen van een BBL-student. De voorbeeld-overeenkomst kunt u hier vinden. Meer informatie over de rechten en aandachtspunten bij het aannemen van een BBL’er staat in het dossier ‘Aannemen nieuwe medewerker’. Hier wordt onder andere uitgelegd hoe u het salaris bepaalt. Een BBL’er mag namelijk niet standaard in salarisgroep A ingedeeld worden. 

Begeleiding van BBL’ers 

Wanneer alle afspraken goed op papier staan kunt u aan de slag met de begeleiding van de student. De leermeester is hierbij essentieel. OOMT kan bedrijven die onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf helpen met handige trainingen en workshops voor de leermeesters. Een overzicht van de producten en diensten van OOMT voor leermeesters vindt u hier. 

Succesvolle introductie van BBL’ers 

Naast de begeleiding van de student is het ook belangrijk dat de student een succesvolle introductie krijgt in het bedrijf. Innovam biedt hier een online training voor aan, ‘De succesvolle introductie van een BBL-student’. Meer informatie over de online training kunt u hier vinden.  

Samenwerking tussen collega’s verbeteren 

Nadat de BBL-student bij u aan het werk is gegaan, zal hij ook samen moeten werken met andere collega’s. Om de onderlinge samenwerking te verbeteren biedt OOMT de Samen Beter Meter aan. Dit programma kan onder andere ingezet worden om elkaar in hiërarchische werkverhoudingen beter te begrijpen, om irritatie en onbegrip onderling om te zetten tot een beter werkbare relatie en om meer onderling begrip te krijgen bij verschillende achtergronden (bijv. cultureel en leeftijd). Lees hier meer over de Samen Beter Meter

Subsidiemogelijkheden 

Heeft u het afgelopen schooljaar een student begeleid? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze subsidie is maximaal € 2.700 per student per jaar en vraagt u aan na afloop van het schooljaar. Meer informatie over de subsidieregeling vindt u op de website van de RVO

Vragen? 

Heeft u vragen over het werken met BBL-studenten? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring