ILT controleert autodealers op geldige energielabels

Laatste update 21 januari 2022 Leestijd: 2 min

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat dit jaar controleren of autodealers een geldig energielabel toekennen aan nieuwe personenauto’s. Lees in dit bericht hoe u zorgt voor een geldig label.

Het energielabel geeft inzicht in het brandstofverbruik, de zuinigheidscategorie en de CO2-uitstoot. Consumenten kunnen deze aspecten meenemen in de keuze voor een nieuwe personenauto. 

Nieuwe personenauto’s

Het energielabel is verplicht voor nieuwe personenauto’s (koop & lease). Dit geldt ook voor geïmporteerde voertuigen die nog niet aan een consument zijn verkocht. Gebruikte auto’s en volledig elektrische auto’s hoeven geen energielabel te hebben.

Geldig label

Een energielabel is geldig als het voldoet aan deze eisen die zijn gesteld in het Besluit etikettering energieverbruik personenauto’s:

  • Het label is gekoppeld aan het juiste voertuig. 
  • Het label is duidelijk zichtbaar op of in de onmiddellijke nabijheid van de auto.
  • Het label is afgedrukt in verplichte kleuren (van groen naar rood).
  • In de buurt van de voertuigen moet een poster of display aanwezig zijn, met daarop een overzicht van alle voertuigen van het betreffende merk en de bijhorende energielabels.

Op de website over het Besluit etikettering energieverbruik personenauto’s vindt u:

  • In Bijlage I de eisen omtrent de opmaak en inhoud van het energielabel. 
  • In Bijlage II de vereisten voor de poster of display. 
  • In Bijlage III de algemene regels voor het reclamemateriaal.

Ruim 40% voldeed in 2021 niet aan verplichting

In 2021 hield de ILT landelijke inspecties bij 285 autodealers. Toen was bij 42% van de geïnspecteerde autodealers geen of een verkeerd energielabel aanwezig. De tekortkomingen varieerden: er was geen energielabel, een verkeerd label, een label met verkeerde kleuren of er ontbrak een overzichtsposter. De betreffende autodealers ontvingen een schriftelijke waarschuwing van de inspectie. In 2022 gaat de ILT autodealers opnieuw controleren.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring