In memoriam: Piet Lathouwers (1929 – 2021)

Laatste update 30 september 2021 Leestijd: 2 min

BOVAG bereikte het bericht dat erelid Piet Lathouwers na een kort ziekbed op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch is overleden. De heer Lathouwers stond aan het roer van de gelijknamige Opel-dealerschappen in Noord-Brabant en was bestuurlijk actief bij BOVAG.

De geschiedenis van het familiebedrijf Lathouwers gaat terug tot 1848 toen in ’s-Hertogenbosch werd begonnen met het bouwen en repareren van rijtuigen en koetsen in alle soorten en maten. De klandizie bevond zich in de Benelux, Duitsland en zelfs in Nederlands Indië. Begin 20e eeuw bouwde het bedrijf de carrosserie van -vermoedelijk- de eerste autobus van Nederland, die jarenlang dienst deed tussen Utrecht en Harmelen. Na de Eerste Wereldoorlog sloot Lathouwers een overeenkomst met General Motors voor de levering van Amerikaanse auto’s, hetgeen uiteindelijk resulteerde in dealerschappen van Opel en Chevrolet en meerdere vestigingen in Noord-Brabant.

Grondlegger autolease

Piet-Lathouwers-web.jpgIn de jaren ’50 nam Piet Lathouwers samen met zijn broer Guust het bedrijf over. Zijn zoon Piet jr. zei onlangs in het Brabants Dagblad: “Hij is vooral de man die het leasen van auto's naar Nederland heeft gebracht. Leasen raakte in de VS in de jaren ‘50 en ‘60 al ingeburgerd en op verzoek van de Gruyter is mijn vader daar twee weken gaan kijken. Een heleboel collega-bedrijven durfden het niet aan, maar hij wel. En zo leasde hij de eerste zes auto’s bij de Gruyter.” Begin jaren ’70 ontstond zodoende Autolease Holland. Piet Lathouwers sr. was bovendien erelid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en internationaal scheidsrechter. Zo floot hij zelfs wedstrijden op de Olympische Spelen en was hij voorzitter van de spelregelcommissie bij de wereldbond.
 
BOVAG is de heer Lathouwers zeer dankbaar voor hetgeen hij heeft betekend voor de Nederlandse autobranche en wenst eenieder die hem lief heeft heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring