Verhuren en delen: adverteren inclusief of exclusief btw?

Laatste update 19 mei 2021 Leestijd: 2 min

In advertenties voor het verhuren of delen van een voertuig is het wettelijk verplicht om de prijs inclusief btw te vermelden, als deze gericht is op particulieren. Dat geldt voor online adverteren, maar bijvoorbeeld ook voor het adverteren in een huis-aan-huis-blad of de bestickering van een voertuig. U mag de prijs zonder btw vermelden, als het voertuig alleen bestemd is voor zakelijke klanten. BOVAG zet voor u op een rijtje hoe het zit.

Advertentie gericht op consumenten 

Als de advertentie gericht is op consumenten, dan moeten alle belastingen inbegrepen zijn bij het bedrag. De prijs is dus altijd inclusief btw.

Advertentie gericht op consumenten én zakelijke klanten

Is een advertentie van een huur- of deelvoertuig gericht op zowel particuliere als zakelijke klanten, dan vermeldt u de prijs inclusief btw. Hiervan is sprake als een voertuig in de praktijk niet alleen aan zakelijke klanten, maar ook aan consumenten wordt verhuurd. U kunt eventueel in de advertentie beide prijzen vermelden, zowel inclusief als exclusief btw. Daarbij is de prijs inclusief btw de leidende prijs. 

Advertentie uitsluitend gericht op zakelijke klanten

Als de advertentie alleen op zakelijke klanten is gericht, is de prijs zonder btw toegestaan. Denk aan voertuigen die vanwege hun aard in de praktijk niet door consumenten worden gehuurd, zoals voertuigen met een specifieke bedrijfsinrichting. Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief btw worden geadverteerd. Vermeld voor de volledigheid wel in de advertentie dat deze alleen bedoeld is voor zakelijke huurders. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring