Vakhandel verkoopt minder motoren en scooters door lockdown

Laatste update 02 februari 2021 Leestijd: 3 min

De lockdown speelde de vakhandel in januari parten bij de verkoop van gemotoriseerde tweewielers, terwijl de handel tussen particulieren onderling juist pluste. Uit cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat professionele verkopers vorige maand 14,5 procent minder tweedehands motoren en scooters verkochten dan in januari 2020. Het aantal transacties tussen particulieren steeg met bijna 9 procent.

Door de lockdown die medio december van kracht werd is het niet meer mogelijk om proefritten vanuit het tweewielerbedrijf aan te bieden of om reeds bestelde motoren of scooters vanuit de eigen zaak af te leveren. Proefritten moeten plaatsvinden vanaf openbare parkeerterreinen. Met de mogelijkheden voor ‘click and collect’ bij winkels, die door het kabinet in het vooruitzicht worden gesteld, hoopt BOVAG dat ook verkoop en aflevering op afspraak bij het motor- en scooterbedrijf mogelijk wordt gemaakt. 

Particuliere handel profiteert

Motorbedrijven verkochten afgelopen maand 2.606 tweedehands motoren en dat was 14 procent minder dan in januari vorig jaar; de particuliere handel nam daarentegen met 7 procent toe tot 4.755 transacties. Bij de bromfietsen eenzelfde beeld: de vakhandel zag de afzet met 13 procent dalen tot 1.235 stuks (inclusief speed pedelecs) en tussen particulieren onderling steeg het aantal transacties in januari met ruim 5 procent tot 6.390. De verkoop van tweedehands snorfietsen bij professionele verkopers daalde vorige maand met 18 procent tot 2.203 exemplaren, terwijl door particulieren bijna 12 procent meer werd verkocht (10.422 stuks). 

Nieuwverkoop ook in de min

Bij de verkoop van nieuwe tweewielers ging het in januari al niet veel beter. In de eerste maand van het nieuwe jaar zijn er 629 nieuwe motorfietsen afgeleverd en dat is ruim 33 procent minder dan in januari 2020. Het aantal nieuwe snorfietsen steeg met 7 procent, terwijl er ruim een kwart minder nieuwe brommers (inclusief speed pedelecs) werden geregistreerd. Afgelopen jaar tot en met de laatste maand zaten de verkoopcijfers juist flink in de lift door de grote behoefte aan individuele vormen van vervoer ter vervanging van het OV. Vorig jaar in januari werden 1.855 nieuwe voertuigen in de categorie bromfiets afgeleverd en dat aantal daalde in januari 2021 naar 1.346. Bij de snorfietsen ging het vorige maand om 3.229 afgeleverde exemplaren, terwijl dat er een jaar eerder 3.007 waren. Weliswaar een plus, maar de cijfers geven een vertekend beeld door de registratie van onder andere ruim 800 scooters van het merk Super Soco die als nieuwe elektrische deelscooter in gebruik werden genomen. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring