Meer verplichtingen bij verkoop zwavelzuur voor accu’s per 1 februari 2021

Laatste update 01 februari 2021 Leestijd: 3 min

Er gelden per 1 februari 2021 strengere Europese regels voor de verkoop van chemische stoffen, zoals zwavelzuur. Deze stof wordt door (gemotoriseerde) tweewielerzaken gebruikt voor het afvullen van ‘droge’ accu’s van motor-, brom- en snorfietsen. Deze strengere regels zijn er in het kader van terrorismebestrijding en moeten het moeilijker maken voor terroristen en criminelen om aan chemische grondstoffen te komen die ook gebruikt kunnen worden voor het maken van explosieven. Nieuw is de verificatie- en meldingsplicht bij de verkoop van deze stoffen. Dit is vastgelegd in de Nederlandse Wet precursoren voor explosieven.

De wetgeving raakt producenten, distributeurs, groothandels en detailhandel. 

Wat betekent dit voor de verkoop- en inkoop van deze stoffen?

  • Als een bedrijf chemische stoffen (precursoren) verkoopt aan een ander bedrijf (die het op zijn beurt doorverkoopt) moet deze zijn afnemer informeren over het bestaan van de meldingsplicht. Dit moet ook als de verkoop online, via een online markplaats, gebeurt.
  • Is de afnemer een professionele gebruiker of een particulier met vergunning, dan moet u kunnen aantonen dat het personeel dat betrokken is bij de verkoop weet welke producten precursoren bevatten.
  • U moet kunnen aantonen dat het personeel op de hoogte is van alle wettelijke verplichtingen: check van de vergunningplicht, verificatie van de identiteit van de particuliere koper, afweging of de aankoop wel past in de handels-, bedrijfs- of beroepsactiviteiten van de aspirant-koper. Dit kan met een ‘verklaring van de klant’. U kunt hierom vragen bij uw accugroothandel(s). Deze verklaring moet u minstens anderhalf jaar bewaren voor inspectie.  
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de wet. De ILT kijkt of bedrijven een systeem hebben om de verkoop aan particulieren te controleren en te registreren, en of dit goed wordt uitgevoerd.

BOVAG adviseert u om accu’s van klanten bij te vullen (eventueel waar zij zelf bij zijn) en het accuzuur niet los mee te geven aan de particuliere klant.

Factsheet

Bekijk de factsheet voor een uitgebreide uitleg van de wetgeving of kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Meld verdachte situaties

Bedrijven kunnen verdachte transacties, verdwijningen en diefstal melden. Dit kan 24 uur per dag bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën, via telefoonnummer (088) 154 00 00. U kunt het tijdens kantoortijden (maandag t/m vrijdag, van 9.00-17.00 uur) ook per e-mail melden, via precursoren@belastingdienst.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring