BOVAG ontwikkelt branche-RI&E voor rijscholen

Laatste update 12 februari 2021 Leestijd: 3 min

De afdeling Rijscholen van BOVAG gaat u helpen met het maken van de verplichte Risico-inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) en plan van aanpak. Er komt een zogeheten branche-RI&E-instrument waarmee u deze relatief makkelijk op kunt stellen.

Als werkgever met personeel bent u wettelijk verplicht om een Risico-inventarisatie & -Evaluatie te hebben. Deze vormt de basis van uw arbobeleid. Heeft u geen RI&E, dan riskeert u een boete. Er zijn uitzonderingen op de RI&E-plicht. Op de website van Steunpunt RI&E kunt u nagaan of deze op u van toepassing zijn.

RI&E en plan van aanpak

Bent u RI&E-plichtig, dan moet u (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van uw werknemers. Dit onderzoek heet een RI&E en moet schriftelijk worden vastgelegd. In een plan van aanpak (pva) moet u aangeven binnen welke termijn uw bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s, en wat deze maatregelen opleveren. 

Branche-RI&E: makkelijker dan zelf doen

De Inspectie SZW controleert sinds vorig jaar zomer via steekproeven of mobiliteitsbedrijven een RI&E hebben. Veel bedrijven vinden het uitvoeren van een RI&E echter niet gemakkelijk. BOVAG krijgt er de laatste tijd ook steeds meer vragen over van rijscholen. Om u te helpen met het maken van een RI&E ontwikkelt BOVAG daarom een branche-RI&E-instrument. Dit is een voorbeeld-RI&E dat is afgestemd op veelvoorkomende risico’s in de rijscholenbranche. Als u dit instrument gebruikt weet u zeker dat u geen risico’s over het hoofd ziet en wordt u niet lastig gevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit maakt het opstellen van een RI&E nét even makkelijker, dan wanneer u het allemaal zelf doet.

Controle door arbodeskundige

BOVAG informeert u als het branche-RI&E-instrument beschikbaar is. U kunt het dan gebruiken en invullen. Daarna neemt u contact op met een arbodeskundige, die bij u langskomt om te controleren of de RI&E juist is ingevuld. Is dat het geval, dan voldoet u aan de eisen die de wet aan de RI&E stelt. In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Uitgangspunt is dat uw RI&E actueel dient te zijn. Een RI&E moet bijgesteld en opnieuw getoetst worden als er in uw bedrijf iets verandert in de werkmethoden, de werkomstandigheden of bij technische innovaties.

Heeft u vragen over RI&E? Veel algemene informatie vindt u op de website van Steunpunt RI&E. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring