Betalingsuitstel mogelijk om faillissement te voorkomen

Laatste update 26 februari 2021 Leestijd: 2 min

Ondernemers die een faillissement willen voorkomen, kunnen tot 1 april 2021 gebruikmaken van de Tijdelijke Betalingsuitstelwet. Deze wet is er voor bedrijven die door de coronacrisis betalingsproblemen hebben. Met deze wet kan een rechter de behandeling van een faillissementsaanvraag uitstellen en bijvoorbeeld een beslaglegging schorsen. Dit biedt bedrijven de ruimte om te blijven ondernemen en problemen tussentijds op te lossen. 

De Tijdelijke Betalingsuitstelwet biedt ondernemers tijdelijke bescherming tegen faillissementsaanvragen of verzoeken van schuldeisers. Het is daarbij wel de verwachting dat na het uitstel het bedrijf zonder ingrijpende acties voortgezet kan worden en de betaling alsnog wordt gedaan. Kijk voor meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel

Andere manier om faillissement te voorkomen

Er is nog een andere manier om faillissement te voorkomen, en dat is met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan en daardoor een faillissement voorkomen. Rendabele bedrijfsactiviteiten kunnen worden geherstructureerd, voordat zij in faillissement belanden. Met de WHOA kan een onderhands akkoord worden afgesloten dat álle schuldeisers bindt. Het is niet mogelijk dat dit wordt gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder, waardoor het bedrijf alsnog in faillissement beland. De rechter beoordeelt de eerlijkheid van de procedure en de verdeling, waarna dit akkoord door alle schuldeisers wordt opgelegd. 

Ondernemersklankbord biedt hulp

Ondernemers die in zwaar verkeren kunnen zich gratis laten bijstaan door een adviseur van de Stichting Ondernemersklankbord. Dit is een landelijk netwerk met driehonderd adviseurs en een van de grootste, onafhankelijke non-profitorganisaties die zich belangeloos inzet voor ondernemers. Meld u hier aan bij het ondernemersklankbord. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring