Peildatum inzetbaarheidsuren MvT en carrosserie cao op 31 december aanstaande

Laatste update 24 december 2021 Leestijd: 4 min

De peildatum van inzetbaarheidsuren oudere oudere medewerkers komt er weer aan, namelijk op 31 december aanstaande. Dit geldt voor medewerkers die onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT) en de cao voor het Carrosseriebedrijf vallen. 

Op basis van deze cao hebben oudere medewerkers recht op extra vrije uren op basis van hun leeftijd. De peildatum waarop deze uren ontstaan is tweemaal per jaar, namelijk op 30 juni en 31 december. Op deze peildatum wordt gekeken wat de leeftijd is van de medewerker en op hoeveel inzetbaarheidsuren hij of zij dan recht heeft. Voorwaarde voor het verkrijgen van inzetbaarheidsuren is dat de medewerkers minimaal zes maanden in dienst is. Mocht een medewerker voor de peildatum uit dienst gaan, kan hij geen aanspraak maken op een pro rato gedeelte van die inzetbaarheidsuren. 

Cao MvT 

Het aantal inzetbaarheidsuren voor de cao MvT is als volgt: 


Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving
Voor medewerkers die deelnemen aan het Generatiepact geldt onderstaande tabel:

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Carrosserie cao 

Op grond van de Carrosserie cao hebben medewerkers van 54 jaar en ouder extra vakantierechten: 

Leeftijd 

Aantal extra vakantie-uren 

54 jaar of ouder  

8 uren (1 dag) 

57 jaar 

16 uren (2 dagen) 

58 jaar of ouder 

32 uren (4 dagen) 

60 jaar 

40 uren (5 dagen) 

61 jaar of ouder 

48 uren (6 dagen) 

65 jaar 

50 uren (60 1/4 dagen) 


Voor medewerkers die op 31 december 2016 50 jaar of ouder waren geldt een overgangsregeling. Het aantal vakantie-rechten dat de medewerker van 50 jaar of ouder op de peildatum 31 december 2016 had, behoudt hij minus 4 vakantie-uren (in de regel een halve dag). De regeling zoals die gold op 31 december 2016 vindt u in artikel 51 lid 2 sub 2 van de Carrosserie cao. Dit geldt, totdat hij op grond van bovenstaande tabel meer uren gaat krijgen. Vanaf dat moment geldt voor de medewerker dan bovenstaande tabel. 

Cao Tank en Was 

In de cao voor Tankstations en Wasbedrijven is het net wat anders geregeld en krijgt een medewerker van zestig jaar of ouder er vier bovenwettelijke vakantiedagen bij. Lees meer hierover in de cao Tank en Was

Vragen? 

Heeft u vragen over inzetbaarheidsuren? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring