Waarschuwing: oplichter slaat opnieuw toe en ontvreemdt Mercedes

Laatste update 12 april 2021 Leestijd: 3 min

De man die sinds december meerdere auto’s ontvreemdde door deze na een proefrit niet terug te brengen, heeft afgelopen zaterdag weer toegeslagen. Ditmaal was een autobedrijf in Breda het slachtoffer: zijn Mercedes zag hij niet meer terug. BOVAG roept u op om alert te zijn op de werkwijze en het signalement van de oplichter.

De oplichter gedroeg zich als een voorbeeldige klant en ging op dezelfde wijze te werk als bij zeven eerdere verduisteringen. Ditmaal belde de man ’s ochtends en stelde de verkoper vragen over de staat en onderhoudshistorie van de auto. Het viel de verkoper daarbij op dat hij tot tweemaal toe nadrukkelijk wilde weten of de auto binnen of buiten stond. Uiteindelijk vroeg de man om een proefrit. Eenmaal in de zaak keek hij rustig rond en dronk een kopje koffie. Wat opviel is dat meneer zei dat hij geen inruilauto had en dat zijn familie hem bij de zaak had afgezet. De man vertelde dat hij actief is in de evenementenbusiness, die door corona slecht loopt, maar een leuk zakcentje overhoudt aan het uitventen van enkele oliebollenkramen.

Zoals in alle eerdere gevallen bleek het rijbewijs van de man geldig, dus kreeg hij de Mercedes mee voor een proefrit. Na een kwartier rijden belde hij om te vertellen dat de versnellingsbak in de zevende versnelling bleef hangen. De verkoper vroeg hem daarop om terug te rijden naar het autobedrijf. Nadat hij een half uur later informeerde waar de man bleef, gaf deze aan in de buurt te zijn. Daarna was hij telefonisch onbereikbaar en bleek de vogel gevlogen.

Signalement

De getroffen autobedrijven beschrijven de man als volgt:
  • Gezet postuur
  • Circa 1.75 meter
  • Tussen de 30 en 40 jaar 
  • Getinte huid 
  • Draagt een fors mondkapje en een bril met zwart montuur en heldere glazen, waardoor zijn gezicht slecht zichtbaar is.
  • Spreekt (vrijwel) accentloos Nederlands
  • Geeft een adres op in Heemstede
BOVAG roept u en uw medewerkers op om alert te zijn op het signalement en de werkwijze van de man.

Elena

Het waarschuwingssysteem Elena is er om misbruik met proefritten te voorkomen. Op deze ‘zwarte lijst’ kunt u checken of de klant in uw bedrijf is wie die zegt dat hij is en of hij zich in het verleden misdragen heeft, bijvoorbeeld omdat hij een voertuig beschadigd of verduisterd heeft. Ontdek hoe Elena werkt en wat de voordelen zijn.

Meehelpen om deze oplichter te stoppen? Deel dit bericht op uw social media.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring