Een oplichter stoppen? Dit mogen BOVAG en u wel en niet doen

Laatste update 16 april 2021 Leestijd: 4 min

BOVAG heeft autobedrijven de voorbije weken gewaarschuwd voor een oplichter die auto’s ontvreemdt door ze na een proefrit niet terug te brengen. Tot ieders grote ergernis is de fraudeur nog steeds niet in de kraag gevat. Leden vragen zich af waarom BOVAG niet ‘gewoon’ alle informatie over de verdachte openbaar maakt, en welke informatie zij zelf wel en niet mogen delen op social media. Hieronder geven we antwoord op deze vragen:

Aansprakelijkheidsrisico en reputatieschade

BOVAG is om meerdere redenen terughoudend met het doorgeven van persoonsgegevens. We hebben de gegevens ‘van horen zeggen’, ofwel: BOVAG is niet zelf geconfronteerd met de oplichter. Daarom kan BOVAG nooit helemaal zeker weten of het verhaal en de gegevens van alle kanten kloppen. Delen we de gegevens toch met alle leden, dan loopt BOVAG grote risico’s. Ten eerste bestaat het risico dat BOVAG aansprakelijk wordt gesteld voor een onrechtmatige daad. De persoon in kwestie kan namelijk enorme schade lijden als BOVAG al haar leden onterecht tegen hem/haar opzet. Ten tweede loopt BOVAG als merk het risico reputatieschade op te lopen. BOVAG staat voor zekerheid en betrouwbaarheid en consumenten mogen er vanuit gaan dat juist BOVAG de nodige zorgvuldigheid betracht.

AVG

Op grond van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) moet BOVAG zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Ook hier weer geldt: BOVAG is een spreekbuis/buitenstaander, wij hebben zelf niets geconstateerd. Het zou zeer onzorgvuldig zijn en dus in strijd met de AVG als BOVAG persoonsgegevens van mensen verspreidt.

Zwarte lijst

De AVG verbiedt BOVAG (en u ook) om zomaar iemand op een zwarte lijst zetten en die zwarte lijst te delen. Op een zwarte lijst staan vaak strafrechtelijke gegevens of gegevens over ongewenst gedrag. Het doel van een zwarte lijst is om organisaties te waarschuwen voor bepaalde personen. Zo kunnen organisaties beoordelen of zij met die personen zaken willen doen. Bijvoorbeeld of zij die personen in hun winkel willen binnenlaten. Private organisaties mogen niet zomaar een zwarte lijst opstellen en gebruiken. Een private organisatie die een zwarte lijst wil aanleggen, moet aan voorwaarden voldoen en een vergunning bij de Autoriteit Persoonsgegevens aanvragen. Er gelden strenge regels voor zwarte lijsten en het delen daarvan. Voor het waarschuwingssysteem Elena heeft BOVAG die vergunning verkregen. Alleen in Elena kan een fraudeur met al zijn gegevens aan andere aan Elena-deelnemende leden bekend worden gemaakt.

Wat kan BOVAG wél doen?

BOVAG kan een algemeen waarschuwingsbericht uit laten gaan als een bepaald signaal ons (meerdere malen) bereikt. Dit bericht kunt u delen op uw social media. Wij kunnen aangeven hoe de fraudeur te werk gaat,  in welk deel van Nederland hij/zij actief is en wat de uiterlijke kenmerken van deze persoon zijn. Voor meer informatie verwijzen wij vaak naar het gedupeerde bedrijf.

Wat u zelf kunt doen

Bent u gedupeerd door een oplichter, dan moet u zich ook aan de AVG houden en mag u niet zomaar persoonsgegevens publiekelijk bekendmaken (op social media zetten). Dit kan ook een onrechtmatige daad opleveren. U mag immers niet voor eigen rechter spelen en iemand is officieel onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Aangifte doen bij de politie is dus van belang.

Elena

Het waarschuwingssysteem Elena is er om misbruik met o.a. proefritten te voorkomen. Op deze ‘zwarte lijst’ kunt u checken of de klant in uw bedrijf is wie die zegt dat hij is en of hij zich in het verleden misdragen heeft, bijvoorbeeld omdat hij een voertuig beschadigd of verduisterd heeft. Lees hoe u gebruik kunt maken van Elena.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring