Overgangsregeling VPL bij (dreigend) faillissement of reorganisatie

Laatste update 03 september 2020 Leestijd: 3 min

Het pensioenfonds voor onze branche PMT kent voor deelnemers die vanaf 31 december 1998 onafgebroken deelnemen aan onze pensioenregeling een overgangsregeling (VPL). Deze regeling houdt in dat een deelnemer die aan de voorwaarden voldoet extra pensioen krijgt als hij vanaf 62 jaar met pensioen gaat. Van belang is dat de deelnemer actief werkzaam is in de sector tot aan het moment dat hij met pensioen gaat, dan krijgt hij dit voorwaardelijke overgangsrecht definitief toegekend.

Op 31 december 2020 komt er een eind aan de overgangsregeling. Alle deelnemers die op die datum aan de voorwaarden voldoen, krijgen de overgangsrechten bijgeboekt bij hun opgebouwde pensioen. Begin 2021 besluit het bestuur van PMT over de wijze waarop en de mate waarin de overgangsrechten zullen worden bijgeboekt.
 
Werkgevers kunnen de komende periode in de problemen komen. In het ergste geval spreken we over faillissement, reorganisatie of bedrijfssluiting. Deelnemers die hierbij betrokken zijn, kunnen doordat zij hun baan verliezen het uitzicht op de overgangsregeling kwijtraken als ze op 31 december 2020 niet meer aan de voorwaarden voldoen. Hierdoor kunnen ze mogelijk enkele duizenden euro’s pensioen per jaar mislopen. 
 
PMT en BOVAG willen de gevolgen voor werknemers van de aangesloten bedrijven verkleinen.
Voor werknemers ouder dan 60 jaar die uitzicht hebben op de overgangsrechten is er in een aantal gevallen met maatwerk een oplossing mogelijk:
Afhankelijk van de situatie kunnen zij een beroep doen op de ouderenregeling of de faillissementsrichtlijn of direct met pensioen gaan aansluitend op het einde van het dienstverband om hun overgangsrecht te krijgen.
 
PMT ontvangt de meldingen van faillissementen niet altijd tijdig. En over reorganisaties of bedrijfsbeëindigingen worden ze soms erg laat of helemaal niet geïnformeerd. Bij een maatwerkoplossing voor een deelnemer gelden echter korte termijnen en daarom is het belangrijk dat de werknemer zo spoedig mogelijk met de PMT consulent contact opneemt om de mogelijkheden te bespreken.
 
Wanneer uw bedrijf te maken krijgt met een faillissement, reorganisatie of bedrijfsbeëindiging en er medewerkers van 60 jaar en ouder bij betrokken zijn verzoeken wij u uw medewerker erop attent te maken dat er een mogelijke maatwerkoplossing inzake de overgangsregeling VPL is.
De medewerker kan zelf contact opnemen of u kunt met instemming van de medewerker contact opnemen met de werkgeversconsulent.
 
De werkgeversconsulent voor BOVAG aangesloten bedrijven is: 
de heer Freddo Wieringa
Emailadres: freddo.wieringa@bpmt.nl
Telefoonnummer: | 06 21 24 51 69
 
Mocht er sprake zijn van faillissement maakt u hiervan dan tevens melding van bij de curator met het advies om snel contact op te nemen met de werkgeversconsulent.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring