Aanmelden generatiepact voor tankstations en wasbedrijven mogelijk 

Laatste update 23 september 2020 Leestijd: 7 min

In het principeakkoord 2020-2021 voor tankstations en wasbedrijven is afgesproken dat het generatiepact geïntroduceerd wordt in de branche. Nu de cao algemeen verbindend is verklaard, is aanmelding voor deelname aan het generatiepact mogelijk. Nog even op een rijtje hoe het werkt. 

Het generatiepact is een regeling die het mogelijk maakt dat medewerkers die tenminste één jaar in dienst zijn vanaf 60 jaar ervoor kunnen kiezen om geleidelijk minder te gaan werken met volledig behoud van pensioenopbouw. Zo kunnen zij op een gezonde manier tot aan hun pensioen aan het werk blijven. Het ingeleverde loon van de medewerker wordt voor 50 procent gecompenseerd door de werkgever. 

De varianten 

Het generatiepact voor tankstations en wasbedrijven kent verschillende varianten. Welke variant het beste past, bepaalt de medewerker samen met de werkgever. 
  • Variant 1: 60% van de oorspronkelijke arbeidsduur | 80% van het oorspronkelijke salaris | 100% pensioenopbouw (60-80-100). 
  • Variant 2: 70% van de oorspronkelijke arbeidsduur | 85% van het oorspronkelijke salaris | 100% pensioenopbouw (70-85-100). 
  • Variant 3: 80% van de oorspronkelijke arbeidsduur | 90% van het oorspronkelijke salaris | 100% pensioenopbouw (80-90-100). 

Voor gebruikmaking van variant 1 en 2 geldt dat zowel de medewerker als de werkgever akkoord moeten zijn met deelname. Voor gebruikmaking van variant 3 geldt dat dit in principe uiterlijk zes maanden na de aanvraag van de medewerker moet worden ingevoerd.  

Wanneer u geen overeenstemming bereikt met uw medewerker over deelname aan variant 3 dan kunt u zich samen wenden tot het bestuur van het Sociaal Fonds voor Tankstations en Wasbedrijven. Het bestuur kan een bindend advies geven op basis van redelijkheid en billijkheid en behandelt het geschil volgens het protocol ‘Spelregels bij geschil’. 

Veel gestelde vragen over het generatiepact

Is deelname voor een parttimer ook mogelijk? 

Ook medewerkers die in deeltijd werken, kunnen deelnemen aan het generatiepact. De medewerker moet echter wel minimaal 22,8 uur per week blijven werken. Daardoor is voor deeltijders niet elke variant mogelijk. 

Wat gebeurt er met de extra vakantierechten op basis van leeftijd na deelname aan het generatiepact? 

De extra vakantierechten op basis van leeftijd vervallen wanneer een medewerker deelneemt aan het generatiepact. 

Hoe worden vakantiedagen berekend na deelname aan het generatiepact? 

Bij de berekening van het aantal vakantiedagen is het percentage van de oorspronkelijke arbeidsduur bepalend. De vakantiedagen worden namelijk opgebouwd over de feitelijk gewerkte uren na deelname aan het generatiepact. Maakt uw medewerker bijvoorbeeld gebruik van variant 1 (60-80-100) dan ontvangt hij 60% van het aantal vakantiedagen dat hij bij een fulltime arbeidsduur had ontvangen. 

Hoe wordt vakantiegeld berekend na deelname aan het generatiepact? 

Bij de berekening van vakantiegeld is het percentage van het oorspronkelijke salaris bepalend. De vakantiebijslag is dus 8% van het nieuwe salaris. Voor regelingen waar sprake is van geld voor geld wordt dit namelijk berekend over het feitelijke salaris na deelname aan het generatiepact. Maakt uw medewerker bijvoorbeeld gebruik van variant 3 (80-90-100) dan ontvangt hij 90% van het vakantiegeld dat hij bij een fulltime arbeidsduur had ontvangen. 

Hoe werkt het generatiepact met regelingen waar tijd in geld wordt omgezet, zoals bij de uitbetaling van overuren? 

In die situatie geldt dat de medewerker hetzelfde krijgt uitbetaald als wanneer hij in deeltijd zou hebben gewerkt. Een voorbeeld zal dit verduidelijken: 

Berekening uurloon vóór deelname aan het generatiepact 

Wanneer een medewerker 60% werkt en een salaris ontvangt ter hoogte van € 2.000 wordt het uurloon berekend op de volgende manier: 

100/60 x 2.000 = € 3.333,33 maandsalaris op basis van een 38-urige werkweek. De medewerker ontvangt immers 60% van het fulltime salaris. 

Om het uurloon te berekenen vermenigvuldigt u dit maandsalaris met 0,607% = € 20,23 uurloon. Een overuur leidt tot € 20,23 x 125% = € 25,29. 

Berekening uurloon ná deelname aan het generatiepact 

Na deelname aan bijvoorbeeld variant 1 van het generatiepact (60% werken | 80% salaris | 100% pensioenopbouw) berekent u het uurloon door het feitelijke salaris dat de medewerker ontvangt na deelname aan het generatiepact om te rekenen naar een fulltime salaris bij een 38-urige werkweek. Bij een maandsalaris van € 2.000,- berekent u het uurloon op de volgende manier: 

100/80 x 2.000 = € 2.500 maandsalaris op basis van een 38-urige werkweek. De werknemer ontvangt immers 80% van het fulltimesalaris, ondanks dat hij 60% werkt. 

Om het uurloon te berekenen vermenigvuldigt u dit maandsalaris met 0,607% = € 15,18 uurloon. Een overuur leidt tot € 15,18 x 125% = € 18,98. 

Over welk bedrag wordt de cao-verhoging berekend? 

De cao-verhoging wordt berekend over het feitelijk verdiende salaris na deelname aan het generatiepact. Bij deelname aan variant 2 berekent u de cao-verhoging dus over 85% van het salaris bij een fulltime arbeidsduur. 

In geval van een nominale cao-verhoging ontvangt de medewerker in het voorbeeld 85% van de nominale verhoging.  

Hoe hoog is het salaris dat doorbetaald moet worden als de medewerker ziek wordt? 

Bij de loondoorbetaling bij ziekte wordt gekeken naar het nieuwe salaris, dus het percentage na deelname aan het generatiepact. 

Is een werkgever verplicht om mee te werken als een medewerker gebruik wil maken van het generatiepact? 

Bij gebruikmaking van de varianten 1 en 2 mag de werkgever besluiten om het verzoek van de medewerker in te willigen of niet. Voor deze varianten geldt namelijk de dubbele vrijwilligheid, zowel werkgever als medewerker moeten het eens zijn over de deelname. 

Kiest de medewerker voor variant 3 dan krijgt de werkgever zes maanden de tijd om te onderzoeken of het bedrijfstechnisch mogelijk is om hem deel te laten nemen aan het generatiepact. Wanneer u geen overeenstemming bereikt met uw medewerker over deelname aan variant 3 dan kunt u zich samen wenden tot het bestuur van het Sociaal Fonds voor Tankstations en Wasbedrijven. Het bestuur kan een bindend advies geven op basis van redelijkheid en billijkheid en behandelt het geschil volgens het protocol ‘Spelregels bij geschil’. 

Moet er een nieuwe arbeidsovereenkomst worden afgesloten bij gebruikmaking van het generatiepact? 

Nee dat is niet nodig. Wij raden u wel aan om de nieuwe afspraken goed vast te leggen. Daarvoor kunt u het formulier ‘Aanvulling arbeidsovereenkomst’ gebruiken.  

Hoe meld ik een deelnemer aan? 

De werkgever meldt de medewerker aan voor het generatiepact via het inzendportaal van MN. 

Wanneer vervalt de deelname aan het generatiepact? 

Zodra de medewerker gebruik gaat maken van het (deeltijd)pensioen of de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, komt het generatiepact te vervallen.  

Cao-partijen hebben bovendien afgesproken dat het generatiepact een pilot is. De pilot loopt tot en met 31 december 2021. Maar wanneer een medewerker deelneemt aan het generatiepact, dan blijft de medewerker ook na afloop van de pilot deelnemen. Een ingegane deelname blijft namelijk gelden totdat de medewerker met (deeltijd)pensioen gaat, maar uiterlijk tot het moment dat de medewerker de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Kortom, een ingegane deelname kan niet tussentijds worden beëindigd, ook niet met wederzijdse instemming van de werkgever. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring