Voor kerst besluit van minister over helmplicht snorfietsers

Laatste update 30 oktober 2020 Leestijd: 3 min

In de Tweede Kamer is deze week een motie aangenomen die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verzoekt om voor het kerstreces de komst van een helmplicht voor snorfietsers aan te kondigen. De minister wil in dat kader eerst onderzoek doen naar de gevolgen voor alle andere vervoermiddelen die in deze categorie vallen.

Vooral GroenLinks en het CDA hameren na een oproep van medici op snelle invoering van een helmplicht. Volgens artsen zou dit veel zwaar letsel kunnen voorkomen. Onder andere BOVAG, RAI Vereniging en ANWB wijzen erop dat het dragen van een helm geen ongevallen voorkomt en ook lang niet al het letsel, maar dat de sleutel ligt bij meer handhaving van de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Immers, ook met elektrische fietsen kunnen zulke snelheden worden behaald, terwijl daar een helmplicht niet voor aan de orde is. Invoering zou daar echter verandering in kunnen brengen, met alle negatieve gevolgen van dien. Mensen zullen dan immers minder genegen zijn om op de fiets te stappen. Bovendien zijn er nog een keur aan andere vervoermiddelen die onder de noemen ‘snorfiets’ vallen, maar waarvoor een verplichte helm wellicht onwenselijk is. Een helmplicht smoort tevens de populariteit van deeldiensten met elektrische snorscooters in de kiem en zit daarmee de hoognodige vergroening in de weg. 

Mobiliteitsbehoefte

In het Klimaatakkoord is sowieso afgesproken dat vanaf 2025 in Nederland alleen nog maar elektrische snorfietsen mogen worden verkocht, maar met een helmplicht is het zeer onwaarschijnlijk dat dit vervoermiddel nog op voldoende interesse van het publiek kan rekenen. Men zal de wijk nemen richting de snellere bromfiets -waar deze klimaatafspraken niet voor gelden- of overstappen op de auto of het OV. Momenteel rijden er meer dan 700.000 snorfietsen in Nederland rond en het vervoermiddel voorziet heel duidelijk in een mobiliteitsbehoefte. Strenge handhaving op de maximumsnelheid ontbreekt echter. Desondanks wil de Kamer voor kerst van minister Van Nieuwenhuizen horen dat de helmplicht er komt en hoe dit wordt aangevlogen. De bewindsvrouw laat echter ook nog onderzoek uitvoeren naar de consequenties voor alle snorfietsachtige vervoermiddelen en wat voor helm dat dan zou moeten zijn. Voor de speed pedelec -formeel een bromfiets- gelden namelijk ook weer andere eisen qua soort helm. Er zitten dus de nodige haken en ogen aan zo’n besluit.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring