Noodlijdende Europese auto-industrie wil extra hulp van overheden om autoverkopen vlot te trekken

Laatste update 21 oktober 2020 Leestijd: 2 min

Overheden moeten extra geld uit trekken om de Europese auto-industrie te redden, nu de verkoop van nieuwe auto’s wederom fors is gedaald terwijl de vergroeningsambities ongewijzigd blijven. Zonder hulp dreigt de Europese autobranche zelfs zijn leidende marktpositie te verliezen, met banenverlies tot gevolg, waarschuwt ACEA.

De coronapandemie zet de automobielindustrie in Europa onder grote druk en de CO2-doelstellingen maken de omstandigheden des te uitdagender, concludeerden de deelnemers aan een online conferentie over de impact van corona op de Europese autobranche. “Er zijn daarom oplossingen nodig die zo min mogelijk schade berokkenen aan de werkgelegenheid en tegelijkertijd de klimaatambities waar kunnen maken”, schrijft ACEA in een persbericht.

‘Verruim EV-subsidies’

De koepel van autofabrikanten pleit ervoor om de vraag naar duurzame mobiliteit aan te moedigen. ACEA wil dat overheden subsidies voor elektrische auto’s, trucks en bussen verruimen en investeren in laadinfrastructuur. Nederland besloot tot teleurstelling van BOVAG deze week echter om de succesvolle subsidieregeling voor de aanschaf en lease van elektrische auto’s te beperken.

Investeren in laadnetwerk

De branche investeert naar eigen zeggen in vergroening zoals in zero emission trucks. “We vragen van lidstaten een dergelijke investering in een laadnetwerk voor zulke trucks en bijbehorend beleid dat het aantrekkelijk maakt voor transportbedrijven om voor deze trucks te kiezen”, geeft Henrik Henriksson, CEO van Scania en voorzitter van ACEA’s Commercial Vehicle Board, als voorbeeld. 

‘China kan marktpositie overnemen’

Zonder extra overheidssteun dreigt de Europese auto-industrie zelfs zijn leidende rol te verliezen, waarschuwt ACEA-directeur-generaal Eric-Marc Huitema in gesprek met BNR. “De automobielindustrie is één van de weinige industrieën waarin Europa nog echt leidend is. Het zou heel erg zijn als bijvoorbeeld China deze positie overneemt. Dat kost namelijk miljoenen banen.” Strengere CO2-doelstellingen zouden volgens hem de genadeklap aan de industrie toebrengen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring