BOVAG: besteed tijdens rijopleiding aandacht aan meldplicht wildaanrijding

Laatste update 22 oktober 2020 Leestijd: 2 min

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJ) constateert dat veel automobilisten niet weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild te melden bij de politie, en dat ze strafbaar zijn als ze dit nalaten. BOVAG roept zijn rijschoolleden daarom op om leerlingen hierop te wijzen tijdens de rijopleiding.

Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren gestegen van bijna 6.000 in 2014 naar ongeveer 10.000 in 2019, constateert de KNJ. “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’.” De KNJ wil ervoor zorgen dat nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. BOVAG steunt dit idee en roept  rijschoolhouders op om tijdens de rijopleiding aandacht te besteden aan de meldplicht. 

De jagersvereniging geeft bestuurders tips over hoe aanrijdingen te voorkomen en wat te doen bij een ongeval. Deze kunt u delen moet uw leerlingen:

Wildaanrijding voorkomen

  • De meeste ongevallen vinden plaats in de ochtend- en avondschemering en in het voor- en najaar. Wees dus alert tijdens het rijden in de ochtend- of avondschemering.
  • Pas indien mogelijk de snelheid aan naar maximaal 60 km/h op N-wegen in bosachtige gebieden. Zeker na zonsondergang.
  • Probeer te remmen als je zeker weet dat er niet direct een auto achter je rijdt. 
  • Wijk niet uit en probeer op de eigen rijbaan te blijven.

Wat te doen bij een wildaanrijding

  • De automobilist is verplicht om de aanrijding met een wild dier bij de politie te melden via 0900 – 8844, ook als het dier doorloopt. Je bent strafbaar als je de aanrijding niet meldt. 
  • De automobilist moet de locatie zo exact mogelijk doorgeven. En bij voorkeur ook hier blijven tot de politie/jager ter plekke is.
  • De politie schakelt een jager/faunabeheerder in. Als het dier nog leeft, verlost de jager het uit z’n lijden en voert het dier af.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring