TVL voor iedereen open: BOVAG trekt aan de bel

Laatste update 27 november 2020 Leestijd: 2 min

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het vierde kwartaal is sinds deze week aan te vragen. Nieuw is dat het systeem met de SBI-codes is losgelaten, waardoor een bredere groep in aanmerking kan komen voor deze gelden waaronder: onafhankelijke autobedrijven, motorbedrijven, schadeherstelbedrijven, revisiebedrijven, aanhangerbedrijven, wasstraten en auto-, camper- en truckdealers. Een tweede aanpassing is het loslaten van de scheiding tussen hoofd- en nevenactiviteiten. BOVAG strijdt wederom voor behoud van dit onderscheid omdat het mogelijk BOVAG-leden onterecht zou uitsluiten.

De uitsluiting zit ‘m in de omzetbepaling. Met geen onderscheid maken tussen hoofd- en nevenactiviteiten wordt de TVL nu gebaseerd op  het totale omzetverlies per KvK inschrijving. Daarmee kan het voorkomen dat de net weer plussende activiteit compenseert voor de verlieslijdende activiteit waarmee de ondernemer mogelijk niet in aanmerking komt voor de TVL die als voorwaarde een omzetverlies van minimaal 30 procent  stelt over de totale omzet. In de voorgaande TVL-regeling werd nog gekeken naar sec het omzetverlies van de specifieke activiteit. Door de nieuwe regeling kunnen bedrijven die eerder aanspraak konden maken op TVL, dat nu misschien niet meer. Een vangnetregeling voor die uitzonderingen zou een welkome oplossing zijn.

Brief aan ministerie van EZK

BOVAG stuurde vorige week een brief aan minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken over deze mogelijk nadelige uitwerking van de nieuwe TVL voor BOVAG-leden ten opzichte van de vorige TVL 1.0. In een eerste reactie gaf een ambtenaar van het ministerie kennis te hebben genomen van deze praktische uitwerking. BOVAG is nu in afwachting van een officiële reactie en hoopt op een aanpassing van de regeling. BOVAG is wél blij met de verbreding van de regeling zodat deze voor meerdere leden beschikbaar is.

Met de TVL-adviestool van de RVO kunt u snel checken of u in aanmerking komt voor de TVL Q4 2020. En zo ja, hoeveel subsidie u kunt verwachten. Deadline voor aanvraag van de TVL is 29 januari 2021.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring