Elektrisch, hybride en LPG in de lift

Laatste update 02 november 2020 Leestijd: 3 min

Uit een analyse van RDC-cijfers door BOVAG blijkt dat de verkoop van nieuwe elektrische personenauto’s dit jaar tot en met oktober met ruim 12 procent is toegenomen tot 36.015 stuks en intussen goed is voor een marktaandeel van bijna 13 procent. De afzet van (plug-in) hybrides steeg nog harder (plus 73 procent) en het aantal nieuwe LPG-auto’s verdrievoudigde.

In oktober was 22,6 procent van alle nieuwe personenauto’s 100% elektrisch en 23,5 procent betrof een (plug-in) hybride. In absolute aantallen ging het vorige maand om respectievelijk 7.224 en 7.501 stuks en daarmee dus bijna de helft van het totale aantal registraties. 50,7 procent betrof een benzine-exemplaar, diesel was goed voor 2,4 procent en LPG voor 0,8 procent. Nooit eerder was het aandeel voor zowel benzine als diesel in de nieuwverkoop zo laag en nooit eerder was het aandeel voor zowel (plug-in) hybride als EV zo hoog.

Ruim 1 op 6 is hybride

Van de ruim 280.000 nieuwe personenauto’s in de eerste tien maanden van dit jaar -zijnde een daling van ruim 23 procent- betrof bijna 50.000 stuks een hybride, al dan niet met een stekker. Dat is goed voor een marktaandeel van een kleine 18 procent, terwijl dat een jaar eerder nog geen 8 procent was én destijds zelfs een procentpunt minder dan het aandeel van EV’s. Opvallend is dat er dit jaar tot nu toe 1.450 nieuwe personenauto’s op LPG zijn geregistreerd, tegen 495 in dezelfde periode vorig jaar.

LPG op conto Renault

De LPG-registraties dit jaar komen vrijwel volledig op conto van de Renault-groep. 186 Capturs op LPG en 455 Clio’s zijn goed voor respectievelijk 13 en 31 procent van alle nieuwe LPG-auto’s, terwijl dochtermerk Dacia van de Duster, Logan en Sandero elk ruim 260 stuks met LPG-tank op de weg zette. Bijna 99 procent van alle nieuwe personenauto’s op LPG dit jaar is daarmee een Renault of Dacia. Bij de nieuwe EV’s is de KIA Niro met ruim 5.000 stuks en 14 procent marktaandeel de koploper dit jaar tot en met oktober. De Tesla Model 3 volgt met 12 procent aandeel en de nieuwe ID.3 van Volkswagen -in oktober de meest geregistreerde personenauto van Nederland- is intussen al goed voor 9,5 procent van alle nieuwe elektrische auto’s in 2020. De e-Golf van VW (8 procent) en de MG ZS (5 procent) completeren de top-vijf van meest geregistreerde EV’s in de eerste tien maanden. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring