Veelgestelde vraag: mag ik nog negenpersoonsbussen verhuren? 

Laatste update 08 mei 2020 Leestijd: 3 min

BOVAG krijgt van leden de vraag of het tijdens deze coronacrisis nog toegestaan is om negenpersoonsbussen te verhuren. Het antwoord daarop is: ja, het is mogelijk om deze bussen te verhuren. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de huurder om te voldoen aan de eisen van het RIVM. Voldoe wel aan uw zorgplicht, en wijs uw klant op de RIVM-richtlijnen die van toepassing zijn. Voor overtreding van de richtlijnen kan de huurder een boete ontvangen. Vermoedt u dat een huurder de richtlijnen niet zal opvolgen? Dan kunt u er natuurlijk voor kiezen om de bus niet te verhuren.

De regel is dat mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Dat geldt dus ook voor de inzittenden van een voertuig. Zitten er drie of meer mensen in een voertuig en houden zij geen anderhalve meter afstand? Dan kunnen zij hiervoor een boete krijgen. Het is belangrijk dat u huurders hierop wijst. Kijk hier voor meer informatie de overheidsrichtlijnen voor verkeer, vervoer en reizen:

Vijf praktische richtlijnen

De volgende vijf richtlijnen zijn een vertaling van de RIVM-eisen naar de praktijk. Als uw bedrijf en uw huurders dit naleven, voldoet u aan de regels en wordt besmetting zoveel mogelijk voorkomen.
  1. Samen reizen met meer dan twee personen is niet toegestaan, tenzij tenminste anderhalve meter onderlinge afstand aangehouden worden. Reizigers uit hetzelfde huishouden mogen wel samen reizen. 
  2. Stap zo in en uit, dat u elkaar in het voertuig niet hoeft te passeren en houd anderhalve meter afstand. 
  3. Zorg voor extra ventilatie in vervoersmiddel, bij mooi weer door het raam te openen. 
  4. Neem telkens op dezelfde plek plaats.
  5. Zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met zeventig procent isopropylalcoholdoekjes of schoonmaakalcohol van zeventig procent (IPA) in andere vorm.
Het is niet nodig om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. 

Afscheidingsschermen- en schotten

BOVAG adviseert verder om geen schermen of schotten, zoals een afscheidingswand van plexiglas, in huurvoertuigen aan te brengen. Dit soort materialen kunnen een risico voor de verkeersveiligheid opleveren. Zo kunnen zij het zicht belemmeren en in het geval van een ongeluk kunnen dergelijke schermen extra gevaar opleveren voor de inzittenden.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00. 

Alles wat u als ondernemer en werkgever moet weten over corona, leest u op mijn.bovag.nl/corona

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring