Europese autobranche roept met plan op tot gecoördineerde herstart

Laatste update 08 mei 2020 Leestijd: 2 min

Vier Europese brancheorganisaties hebben een plan opgesteld voor een gecoördineerde herstart van de automotive sector. Het plan bevat 25 aanbevelingen voor Europese en nationale beleidsmakers. De grootste prioriteit ligt volgens de koepels bij het stimuleren van de vraag en faciliteren van investeringen in technologie en innovatie.

De Europese autokoepels ACEA, CECRA, CLEPA en ETRMA stellen onder meer vernieuwing van alle voertuigtypen en -categorieën voor, door belastingverlagingen, aankoopprikkels, sloopregelingen en openbare aanbestedingen. Zo willen zij de particuliere en zakelijke vraag stimuleren en de verjonging van het wagenpark op de Europese wegen versnellen. “Aankoop- en investeringsprikkels moeten in heel Europa op vergelijkbare criteria zijn gebaseerd, waarbij gebruik moet worden gemaakt van zowel nationale als EU-financiering”, stellen de koepels. Andere punten uit het plan:

  • Heropening van dealerwinkels en werkplaatsen: in Nederland zijn alle bedrijven geopend, maar dat geldt voor veel andere EU-landen nog niet.
  • Liquiditeit voor bedrijven: de koepels wijzen op het belang van liquiditeit en adviseren om bedrijven te steunen met onder meer belastingvoordelen, investeringsgaranties en leningen. 
  • Uitzondering van grenscontroles voor goederen en personen: vrij verkeer van goederen en personen is essentieel voor een goed functionerende auto-industrie.

Lees hier het volledige 25-puntenplan.

Geert Brummelhuis, BOVAG-branchemanager Autodealers en tevens bestuurslid van CECRA (Europese koepel van autodealers en onafhankelijke autobedrijven) hoopt dat het plan gehoor vindt bij nationale en Europese overheden. “Het gecoördineerd op gang krijgen van de automotive sector is enorm belangrijk, in de eerste plaats voor onze leden. Maar ook voor de economie als geheel.” Het prijst verder de constructieve samenwerking tussen CECRA en ACEA, de Europese branchevereniging voor fabrikanten, bij de totstandkoming van het plan.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring