Concernbepaling NOW aangepast

Laatste update 05 mei 2020 Leestijd: 3 min

Het ministerie van SZW heeft de concernbepaling gewijzigd. Werkmaatschappijen met meer dan 20 procent omzetverlies kunnen nu NOW aanvragen, ook als het gehele concern niet aan die voorwaarde voldoet.

Als een bedrijf uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, werd aanvankelijk de omzetdaling van het hele concern aangehouden. Hierdoor viel een aantal werkmaatschappijen buiten de boot; werkmaatschappijen met meer dan 20 procent omzetverlies hadden geen recht op de NOW als het gehele concern onder de 20 procent omzetverlies uitkwam. De wijziging concernbepaling maakt het gebruik van NOW nu wel mogelijk voor werkmaatschappijen met meer dan 20 procent omzetverlies, ook als het gehele concern minder dan 20 procent omzetverlies heeft.

Hierbij gelden extra voorwaarden zoals:
  1. Concerns, waarvan de werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, moeten verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen.
  2. De aanvragende rechtspersoon heeft geen bedrijfsmatige activiteiten die voor meer dan de helft bestaan uit het binnen de groep ter beschikking stellen aan arbeidskrachten.
  3. De werkgever moet met belanghebbende vakbonden (definitie art. 3 lid 3 Wet melding collectief ontslag) voor indiening een akkoord hebben bereikt over werkbehoud bij de werkmaatschappij. Dit zullen veelal de vakbonden zijn met wie de cao gesloten is, danwel de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of bij bedrijven met minder dan 20 medewerkers volstaat een akkoord met de medewerkers.
  4. Andere werkmaatschappijen mogen geen opdrachten of projecten uitvoeren die de subsidie vragende werkmaatschappij normaal gesproken zou uitvoeren.
Controlewaarborgen:
  1. Met het oog op het beperken van strategisch gedrag wordt een aantal voorwaarden en waarborgen voorgesteld. Over deze vooraarden is overleg gevoerd met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).                                                                      
  2. Als werknemers van de subsidie vragende werkmaatschappij tijdens het subsidie-tijdvak activiteiten gaan uitvoeren bij andere werkmaatschappijen, dan wordt het omzetverlies verminderd met de (theoretische) omzet die die werknemers genereren.
  3. Het Transferpricing systeem zoals gehanteerd in de jaarrekening 2019 of de laatst vastgestelde jaarrekening is leidend voor de meetperiode 2020 en mag niet worden aangepast.
  4. Mutatie voorraden gereed product worden aan de omzet van de werkmaatschappij toegerekend. Dit beperkt het risico van schuiven met voorraden.

De regeling is op onderdelen technisch complex, en een samenvatting op hoofdlijnen kan niet aan in alle gevallen aan de complexiteit recht doen. Aan deze samenvatting kunnen dan ook geen rechten worden ontleend en verwijzen wij naar de gehele regeling.
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring