Autobedrijven krijgen mogelijk enquête BER-evaluatie

Laatste update 06 maart 2020 Leestijd: 4 min

De huidige Europese groepsvrijstellingen voor verticale overeenkomsten (ook wel ‘BER’ genoemd) bestaan bijna tien jaar en lopen daarmee op hun eind. Tijd voor een evaluatie door de Europese Commissie om te bepalen of en hoe ze moeten worden voortgezet. Via CECRA bemoeit BOVAG zich actief met dit proces. Onderdeel van de evaluatie is een enquête die bureau Ernst & Young nu uitstuurt naar autobedrijven in heel Europa. Mogelijk ontvangt u deze ook.

Voor automotive zijn er twee relevante groepsvrijstellingen. De eerste is een generieke vrijstelling voor een breed scala aan sectoren waaronder ook de distributie van nieuwe auto’s. De tweede is een automotive vrijstelling voor de markt van reparatie en onderhoud en de distributie van reserveonderdelen. De generieke variant is vorig jaar geëvalueerd, vooral via branche- en koepelorganisaties. BOVAG heeft hier zelf aan bijgedragen net als CECRA en MKB-Nederland. 

Waarom BER?

Kort gezegd, bieden de Europese groepsvrijstellingen/BER de ruimte aan bedrijven in een handelskolom (dus ‘verticaal’) om met elkaar binnen bepaalde kaders afspraken te maken. Deze afspraken zijn dan vrijgesteld van de mededingingswet. Dat betekent dat partijen niet meer apart hoeven te laten toetsen of hun afspraken mededingingsrechtelijk toegestaan zijn. Het is voor partijen dus efficiënt om gebruik te maken van de BER. Voorbeelden van verticale overeenkomsten zijn afspraken tussen leveranciers en afnemers zoals distributie-, leverings-, franchiseovereenkomsten of dealercontracten. Het doel van de BER is naast het bieden van efficiëntievoordelen ook het beschermen van concurrentie op de markt. Met de BER wordt bijvoorbeeld duidelijk gemaakt dat automobilisten vrij zijn om met behoud van fabrieksgarantie hun auto in een andere garage te laten onderhouden dan bij de merkdealer. 

Enquête

De automotive BER gaat nu geëvalueerd worden. Hiervoor zullen juist ook individuele bedrijven geraadpleegd worden. De Europese Commissie heeft hiervoor bureau Ernst & Young in de arm genomen die enquêtes gaat sturen naar automotive bedrijven in heel Europa. Deze enquête is belangrijk voor uw sector, maar complex. Deelname is vrijwillig. BOVAG heeft een lijst met bedrijven doorgegeven aan E&Y om te benaderen, maar E&Y kiest zelf ook bedrijven om te benaderen. Mogelijk heeft u ook al een verzoek ontvangen. Vanwege de complexiteit van de enquête en het belang van deze automotive BER, helpt BOVAG u graag met invullen waar dat mogelijk is. Heeft u een enquêteverzoek ontvangen: geef het aan door een bericht te sturen naar autodealers@bovag.nl

Hulp bij de enquête

BOVAG heeft via CECRA input geleverd op de enquête die Ernst & Young heeft opgezet. Hoewel verbeterd, is deze nog steeds vrij uitgebreid en ingewikkeld. Invullen is niet verplicht, maar wel waardevol. Als u meewerkt, moet u binnen een maand reageren. BOVAG vindt het bijzonder belangrijk dat de BER voor u behouden blijft en dat we kunnen aantonen dat niet alleen de generieke variant maar ook de automotive variant cruciaal is voor onze branche. Daarom helpen we u graag met het invullen. Heeft u de enquête via Ernst & Young ontvangen, neem dan contact met ons op via autodealers@bovag.nl. 

Het proces

De twee evaluaties zijn het begin van het proces voor vernieuwing van de twee regelingen. Na de evaluatie gaat de Europese Commissie werken aan voorstellen voor vernieuwing die geconsulteerd zullen worden. Voor de generieke versie is het de bedoeling dat er dit kwartaal een eerste voorstel komt. Voor de Automotive BER zal dit pas in 2021 zijn. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte en zullen u ook vragen om medewerking indien nodig.

Meer informatie

Binnenkort kunt u ook op mijn.bovag.nl meer informatie vinden over het proces van de nieuwe BER. Ook publiceren we hier hulpdocumenten voor het invullen van de vragenlijst en laten we weten waar u terecht kunt voor vragen hierover.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring