[Test] Hoe veilig is uw e-mailgebruik?

Laatste update 31 juli 2020 Leestijd: 2 min

Het is ondertussen dagelijkse kost: verhalen over mensen die worden opgelicht via internet. Spoofing, phising, ransomeware, het zijn methodes waarmee criminelen geld verdienen. Een goed beveiligd netwerk kan veel ellende voorkomen. Doe daarom de test.

Een mailtje met een foute link is snel verstuurd en als zo'n mailtje ook nog eens heel echt uitziet, waardoor je de ontvanger vertrouwt, dan is een klikfout snel gemaakt. Met alle gevolgen van dien. Voor uw eigen bedrijf, maar ook voor uw klanten. Het kan ervoor zorgen dat uw computersysteem op slot gaat (gijzelen) en er pas weer toegang is nadat er 'losgeld' (Engels: ransom) is betaald. Of het dringt door tot je financiƫle gegevens waardoor er geld kan worden weggesluisd. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 3 mkb'ers wordt bestookt met phishing e-mails en nepfacturen.

Nepmails

Net zo erg is het als uw klanten een nepmail of -Whatsapp (ook via de telefoon) krijgen uit uw naam. De bedreigingen zijn namelijk zeer uiteenlopend en lang niet altijd herkenbaar. Vandaar dat de Veilige Email Coalitie (een samenwerking tussen onder andere VNO-NCW en MKB Nederland) de campagne E-mail Veilig in het leven heeft geroepen om ondernemers bewust te maken van de veiligheidsgehalte van hun e-mail- en websiteservers. Zie ook het animatiefilmpje.
 
Op de speciale website staat meer informatie en kunt u uw e-mailadres invullen, waarna op afstand de beveiliging wordt gecontroleerd. De resultaten verschijnen in een uitgebreid rapport waarna u samen met uw it-deskundige of uw internetprovider verbeteringen kunt doorvoeren. Scoort u honderd procent op de test, laat dat dan weten via vraag@internet.nl. Dan stuurt de coalitie u een feestelijk pakket om het te vieren.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring