RDW adviseert: rijverbod na negeren recall

Laatste update 24 januari 2020 Leestijd: 2 min

Afgelopen donderdag is een voorstel van de RDW aan de minister van I&W gepubliceerd om een rijverbod op te leggen aan auto’s, waarbij na twee jaar nog steeds geen gehoor is gegeven aan een terugroepactie. De ministers van Wonen en Milieu en van Infrastructuur en Waterstaat zijn van plan om het RDW-advies over te nemen. Ook BOVAG kan dit voorstel steunen, onder voorwaarde dat het gehele proces rondom de verwerking van recalls 100% op orde is.

De RDW ontraadt de minister om recalls te koppelen aan de APK of tenaamstelling en daar heeft BOVAG ook altijd op aangedrongen. De eindverantwoordelijkheid voor het gehoor geven aan een terugroepactie ligt immers bij de voertuigeigenaar en een rijverbod kan daarvoor een passende sanctie zijn. Momenteel zitten er echter nog enkele haken en ogen aan het recall-systeem en die moeten eerst opgelost worden. Dat gaat vooral om het afmelden van een uitgevoerde reparatie en de juiste verwerking daarvan in de centrale database.
 

Dichttimmeren

Openstaande recalls betreffen voornamelijk oude auto’s en dan is de vraag of alle communicatie de huidige eigenaar wel bereikt, of dat de aanbevolen reparatie wellicht al lang en breed is uitgevoerd, maar nooit is geregistreerd. Zo kan een universeel autobedrijf bijvoorbeeld wél het vereiste herstel uitvoeren, maar alleen een dealer kan het bij zijn importeur of fabrikant melden. Die importeur of fabrikant moet het dan weer bij de RDW melden en daar dient het correct te worden verwerkt. Als ergens in dat proces iets niet volgens plan verloopt en de voertuigeigenaar krijgt vervolgens toch een rijverbod opgelegd, dan is dat natuurlijk onacceptabel. BOVAG dringt er dus op aan dat alle processen van A tot Z dichtgetimmerd zijn alvorens deze sanctie kan worden ingevoerd.

Rapport RDW

Download met onderstaande link het rapport van de RDW over recall:
Onderzoeksrapport verbetering effectiviteit terugroepacties
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring