NOW 3: praktijksituaties

Laatste update 16 december 2020 Leestijd: 3 min

NOW 3 geldt per 1 oktober 2020. Deze bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot 1 juli 2021. NOW 3 is onderdeel van een omvangrijk steun- en herstelpakket waarin het kabinet onder andere ook geld beschikbaar stelt voor scholing en voor van-werk-naar-werk. Klinkt helder, maar hoe werkt het precies in de praktijk?

Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen, maar het wordt ook belangrijk dat bedrijven en werknemers zich aanpassen aan de huidige economische situatie. Daarom wordt er, naast de tegemoetkoming aan bedrijven voor loondoorbetaling, ook ruimte gegeven aan werkgevers om de loonsom te laten dalen zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.

Vragen

Mijn bedrijf/organisatie moet plots van 15 december tot 19 januari sluiten in verband met aangescherpte corona-regels.  Kan ik alsnog NOW 3 aanvragen?

Ja, dat kan als u een verwacht omzetverlies heeft van tenminste 20%. Het loket om NOW 3, eerste tijdvak aan te vragen is heropend van 15 december tot en met 27 december. 

Mijn omzetverlies concentreert zich rond de feestdagen en overlapt daarmee 2 tijdvakken binnen NOW3. Als ik de tijdvakken aanhou, van  oktober tot en met december (1e tijdvak) en van januari tot en met maart (2e tijdvak), kom ik per tijdvak mogelijk niet aan ten minste 20% omzetverlies. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Heeft u geen gebruik gemaakt van NOW 2, dan kunt u voor de NOW 3, eerste tijdvak (oktober- december), kiezen om de periode van omzetvergelijking in te laten gaan op 1 oktober, 1 november of 1 december. De omzetverliesvergelijk laten ingaan per bijvoorbeeld 1 december betekent dat de sluiting van 2 weken in december en 2 weken in januari (kerstpiek) samen binnen de omzetvergelijking valt.

Nadere uitleg: U vraagt NOW 3, eerste tijdvak-subsidie aan voor de loonsom in oktober, november en december 2020 in verband met een verwachte terugval in de omzet van meer dan 20%. Als u verwacht dat het effect van de huidige situatie binnen 1 en hetzelfde tijdvak niet ten minste 20% omzetverlies oplevert, kunt u aangeven dat u de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later wil laten starten. U kunt starten op 1 oktober, 1 november of 1 december. Indien u  ook NOW 2 heeft aangevraagd, moet de omzetperiode wel aansluiten op de periode die u gekozen heeft in NOW 2. De verwachte omzet in de 3 maanden van de door u gekozen periode, vergelijkt u met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4, zodat beide cijfers zien op een omzet over 3 maanden. Op basis daarvan berekent u het omzetverlies in procenten.

Lees voor meer informatie en direct aanvragen:


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring