Oplichters stelen gegevens autobedrijven om consumenten op te lichten 

Laatste update 28 augustus 2020 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft het signaal gekregen dat er oplichters actief zijn die naam- en adresgegevens van autobedrijven gebruiken om consumenten geld af te troggelen. Ze adverteren met goedkope auto’s op bijvoorbeeld AutoScout24 en laten geïnteresseerde kopers vooraf een aanbetaling doen. Wees ook alert of uw gegevens misbruikt worden, en doe bij fraude altijd aangifte bij de politie. 

De oplichters in kwestie plaatsen advertenties met willekeurige auto’s online. De bedrijfsgegevens die zij daarbij plaatsen, zijn van een echt autobedrijf. Alleen aan het vaste telefoonnummer is één cijfer gewijzigd, waardoor de consument naar een verkeerd nummer belt. Als de consument contact opneemt via het bij de advertentie vermelde mobiele nummer, wil de oplichter per app het gesprek vervolgen. Er wordt verteld dat de auto vanwege corona alleen op afspraak bezichtigd kan worden en dat er vooraf een aanbetaling moet worden gedaan. Opvallend bij de betaling is dat de naam van de rekeninghouder en het rekeningnummer niet overeen komen, maar volgens de oplichter klopt dit omdat het geld naar de boekhouder moet worden overgemaakt. In een aantal gevallen wordt er in de advertentie naast een foto van de auto een foto van een verkoper geplaatst. Dat kan daadwerkelijk iemand van het autobedrijf zijn, maar ook een willekeurige foto van een persoon. 

Reactie AutoScout24

AutoScout24 krijgt ook soms te maken met fraude en vertelde wat hun aanpak is bij het weren van oplichters: "Fraude sporen wij op met filters die werken op basis van algoritmes/machine learning, en kijken naar bepaalde verbanden en kenmerken die vaker door fraudeurs worden gebruikt. Deze filters draaien 24/7 en houden verdachte advertenties tegen. Advertenties die niet door het filter beoordeeld kunnen worden, beoordelen wij handmatig. Als een advertentie nep blijkt te zijn, wordt deze direct offline gehaald. Bezoekers die per e-mail al op de advertenties hebben gereageerd, krijgen namens ons een waarschuwingsmail. Mocht er onverhoopt een advertentie online staan waarbij bezoekers twijfelen of dit mogelijk om fraude gaat, kunnen zij dit melden via de button ‘meld een fout’, via fraude@autoscout24.nl of telefonisch. Daarnaast informeren wij onze bezoekers proactief over de veiligheid op ons platform en middels nieuwsbrieven. Wij wijzen erop extra alert te zijn indien gevraagd wordt naar een aanbetaling."

Wat kunt u zelf doen?

  • Controleer of uw bedrijfsgegevens worden misbruikt. Zoek op occasionwebsites bijvoorbeeld eens in een bepaalde straal rond uw bedrijf of er auto’s op geadverteerd worden onder uw naam, maar die u niet van u zijn. 
  • Doe altijd aangifte bij de politie. Neem bij (pogingen tot) oplichting altijd contact op met de politie via (0900) 88 44. Doe ook melding bij de Fraudehelpdesk. Zij werken landelijk en bundelen meldingen, waardoor de kans dat de politie ermee aan de slag gaat groter wordt.
  • Waarschuw uw klanten als u te maken heeft gehad met deze oplichter. Adviseer om bij twijfel altijd contact met uw bedrijf op te nemen en om niet zomaar een aanbetaling te doen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring