Afdelingsbestuurder en ondernemer Ronald Meijers: werken aan een positief imago van de verhuurbranche

Laatste update 28 augustus 2020 Leestijd: 6 min

Ronald Meijers is eigenaar van Nedcars Autoverhuur in Amsterdam en bestuurslid van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, waar hij het dossier ‘criminaliteit’ onder zijn hoede heeft. Samen met het bestuur zet hij zich in om het imago van de branche te verbeteren en om te voorkomen dat er een lappendeken aan vergunningen voor verhuurders komt. Wat speelt er precies? En hoe gaat hij om met het weren van criminaliteit in zijn eigen bedrijf?

Wat is de reden dat u tot het bestuur van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven toegetreden bent?

“Ik zit nu bijna vijf jaar in het bestuur. Ik ben destijds benaderd door de toenmalige branchemanager die vond dat ik wat zou kunnen toevoegen aan het bestuur. Na een paar gesprekken ben ik toegetreden tot het bestuur met het idee dat het leerzaam zou zijn (en dat bleek het zeker te zijn en is het nog steeds). Ik heb altijd in een kleine organisatie gewerkt en dat is BOVAG natuurlijk niet. Wat er allemaal speelt in de vereniging is interessant. Soms kun je een hoop willen, maar je hebt met zoveel leden en soorten bedrijven te maken en daar moet je uiteindelijk dan maar een goede weg in vinden. Een andere reden om toe te treden is dat ik denk dat ik wat kan brengen: toen ik begon als ondernemer in 2006 (ik nam het bestaande Nedcars Autoverhuur over, waar ik al zes jaar werkzaam was) heb ik er direct werk van gemaakt om m’n bedrijf goed te weren tegen criminelen die huurauto’s en -busjes voor verkeerde dingen willen gebruiken. Een strenger deurbeleid zorgt voor een beter rendement (denk aan lagere verzekeringspremie!) en een betere nachtrust. Ik wilde graag mijn ervaringen delen met andere verhuurondernemers om de branche gezonder te maken.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen coronaperiode? 

“De afgelopen periode vond ik wel een van de lastigste periodes uit mijn loopbaan. Op veel veranderingen kun je vaak goed inspelen, omdat je ze ziet aankomen. En dat was nu natuurlijk anders en dat maakt het moeilijk. Maar ik ben ook trots op mijn medewerkers en mijn bedrijf omdat we tóch bliksemsnel maatregelen hebben genomen en keuzes hebben gemaakt om de omzetval op te vangen. Ik ben onder de indruk hoe hard er gewerkt is door de mensen van BOVAG en door onze afdeling, waar branchemanager Marjolijn Spoorenberg en officemanager Mirelle de Bruin voor ons de hoofdrol hebben. Ook in een crisissituatie merk je dat verschillende leden verschillende belangen hebben en dan moet je als afdeling er toch voor zorgen dat alle leden goed vertegenwoordigd worden. Je merkt nu eens te meer dat BOVAG een branchevereniging van formaat is die veel voor elkaar krijgt. Denk alleen al aan een aantal steunmaatregelen waar we in eerste instantie niet voor in aanmerking kwamen en door lobby van BOVAG uiteindelijk wel. Als individuele verhuurders kom je gewoonweg niet bij de juiste mensen aan tafel te zitten.”

U heeft het thema criminaliteit onder uw hoede, wat speelt er op dit moment? 

“De steeds verder oprukkende vergunningplicht voor autoverhuurbedrijven is een thema dat al een tijdje speelt. Het begon in Tilburg maar ook Amsterdam, waar mijn bedrijf zit, kijkt er nu naar. We werken er als afdeling hard aan om te voorkomen dat er een enorme landelijke lappendeken van vergunningen ontstaat. We proberen als afdeling aan tafel te komen en te blijven met alle relevante partijen. We hebben als branche baat bij goede banden met gemeentes, politie en justitie. We hebben als branche ons imago niet mee en dat is voor het bestuur een belangrijk thema. Want het negatieve imago van de branche als geheel is echt onterecht. Het zijn, zoals zo vaak, een paar rotte appels die het voor de rest verknallen. En dat imago helpt ook niet bij een thema als verzekerbaarheid, wat ook al enige tijd een ‘hot item’ is. In ons bedrijf is criminaliteit een dagelijks terugkerend thema. Juist in coronatijd zijn we kwetsbaar voor misbruik door criminelen: de vraag naar busjes is minder en dan is de verleiding groot om het wat minder nauw te nemen met de eisen die je aan de klant stelt, omdat je zo graag je bussen de weg op wilt hebben. Maar ook nu blijven we bij ons strenge deurbeleid en blijven we elke klant grondig screenen met gebruik van Elena, elektronische betalingen (dus nooit cash) en dubbele identificatie. Ik vind het ook horen bij maatschappelijk verantwoord ondernemen om zorgvuldig te zijn met aan wie we een huurauto meegeven en te voorkomen dat criminelen deze kunnen gebruiken voor hun activiteiten. Tijdens de Week van de Veiligheid organiseert BOVAG twee trainingen voor verhuurleden om medewerkers weerbaarder te maken tegen criminele huurders.”

Weten wie er nog meer in het bestuur van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven zit? Of wilt u in contact komen met een van de bestuursleden? Kijk dan hier. Als u uw bedrijf ook beter wilt wapenen tegen criminaliteit, volg dan de training 'Criminaliteit en agressie' of 'De-escaleren kun je leren' op 6 en 7 oktober, tijdens de Week van de Veiligheid.

Bestuur-BOVAG-Verhuur-en-Deelautobedrijven-Ronald-Meijers-250px-(1).jpg
Ronald Meijers, afdelingsbestuurslid en eigenaar Nedcars Autoverhuur

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring