Minder import van caravans en campers in maart, keuringen weer hervat

Laatste update 10 april 2020 Leestijd: 3 min

Halverwege maart schortte de RDW de importprocedures op en dat heeft vorige maand geresulteerd in een daling van respectievelijk 37 en 47 procent qua geïmporteerde campers en caravans. Na intensief overleg met BOVAG heeft de RDW besloten dat vanaf vrijdag 10 april erkenninghouders ook kampeerauto’s weer kunnen laten keuren voor import, volgens een aangepaste (digitale) procedure op afstand. 

De verruiming van importkeuringen geldt nu (ongeacht reeds verkocht of nog niet verkocht) voor alle personenauto’s (categorie M1), lichte bedrijfswagens (categorie N1 en N2 t/m 3.500 kg, campers incluis) en twee- en driewielers (categorie L1e-L7e). Gebruikte voertuigen met een EU/EVA kentekenbewijs of nieuwe, ongebruikte reeds goedgekeurde voertuigen met een Certificaat van Overeenstemming (CVO) kunnen worden ingeschreven in het kentekenregister zonder fysieke identificatie. Meer informatie over de keuringsprocedure vindt u hier

Cijfers sinds januari

In maart 2020 werden 86 gebruikte caravans geïmporteerd, terwijl dat er in dezelfde maand vorig jaar nog 162 waren, oftewel een min van bijna 47 procent. Bij de kampeerauto’s ging het vorige maand om 483 exemplaren tegen 770 in maart 2019 en dat is een afname van ruim 37 procent. In januari werden er nog 7,3 procent méér gebruikte campers geïmporteerd en in februari was er een plus van 8,4 procent. Bij de caravans lag het aantal importoccasions in januari en februari respectievelijk 2,3 en 22,3 procent lager dan in dezelfde maanden een jaar geleden. 

Stijgende lijn sinds 2013

Over het hele eerste kwartaal van 2020 bedroeg de import van gebruikte kampeerauto’s 1.642 stuks en dat is 11 procent minder dan de 1.844 die vorig jaar gedurende de eerste drie maanden van het jaar werden ingevoerd. Bij de caravans ging het afgelopen kwartaal in totaal om 282 geïmporteerde occasions, oftewel 28 procent daling ten opzichte van de 392 exemplaren van een jaar eerder. Sinds 2013 steeg de import van gebruikte campers en caravans jaar op jaar, tot een niveau van 1.668 caravans en een recordaantal van 8.303 kampeerauto’s in 2019.  Adria, Hymer en Bürstner waren qua import de populairste campermerken vorig jaar en Hobby, Fendt en Tabbert bij de caravans.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring