Hoe ga ik om met re-integratieverplichting van zieke medewerkers? 

Laatste update 09 april 2020 Leestijd: 2 min

‘Vanwege maatregelen rondom het coronavirus kan ik niet voldoen aan re-integratieverplichtingen van zieke werknemers. Houdt het UWV hier rekening mee?’ Die vraag stelden leden in de afgelopen weken vaak aan BOVAG. Het antwoord: het UWV levert hierin maatwerk. 

Voor arbeidsongeschikte wernemers is de werkgever verplicht om re-integratie inspanningen te verrichten. Het UWV toetst achteraf of deze inspanningen voldoende zijn geweest. Zijn de verplichtingen op basis van de Wet verbetering poortwachter niet nagekomen, dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. Dit houdt in dat de werkgever nog maximaal een jaar het loon van de zieke medewerker moet doorbetalen. 

Door de uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen kan het voorkomen dat de re-integratie vertraging oploopt of tijdelijk stil komt te liggen. Het UWV heeft aangegeven dat zij waar nodig maatwerk zal verrichten bij het toetsen van de re-integratieverplichtingen. De werkgever moet aangeven wat de gevolgen zijn van het coronavirus voor zijn organisatie en het re-integratietraject van de zieke medewerker. Per geval zal het UWV vervolgens beoordelen of er een plausibele reden is dat de re-integratie inspanningen niet verricht zijn.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring