Wat is Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)?

Laatste update 16 september 2019 Leestijd: 3 min

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gaat in per 1 januari 2020. Deze wet brengt belangrijke wijzigingen aan in de regels voor flexwerk en het ontslagrecht. De komende werkgeverszaken-nieuwsbrieven nemen u mee in de inhoud van de WAB en wat de wet betekent voor u als werkgever. Elke nieuwsbrief belicht een ander onderwerp uit de wet, zodat u uiteindelijk op de hoogte bent van alle ins en outs van de nieuwe wet. Deze keer: Wat is de WAB eigenlijk?

De WAB is een uitwerking van maatregelen die al in het Regeerakkoord waren aangekondigd. Het kan gezien worden als de opvolging van de Wet Werk en Zekerheid. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers hun keuze voor vast of flexibel personeel niet baseren op de aard van het werk, maar eerder op de kosten en de risico’s. Het kabinet vindt dit onwenselijk en is van mening dat de arbeidsmarkt uit balans is. Daarom wordt de WAB geïntroduceerd: een pakket aan maatregelen die het voor werkgevers aantrekkelijker moet maken om personeel in vaste dienst te nemen, terwijl flexwerk mogelijk blijft waar het nodig is.

De volgende zaken worden onder andere door de WAB beïnvloed:
  • Ontslagrecht
  • Transitievergoeding
  • Ketenregeling
  • Regels voor werken met oproepkrachten
  • Rechtspositie payrollmedewerkers 
  • WW-premie
Het grootste deel van deze maatregelen gaat in vanaf 1 januari 2020.

Breder pakket van maatregelen

De WAB maakt onderdeel uit van een breder pakket van maatregelen die er gezamenlijk op zijn gericht om de balans op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat hierbij onder andere om aangekondigde maatregelen rond de positie van zelfstandigen, de verplichtingen van werkgevers in verband met arbeidsongeschiktheid en ziekte en het stimuleren van een leven lang ontwikkelen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u voortaan ook de nieuwsbrief met werkgeverszaken ontvangen? Meld u dan aan:

Aanmelden nieuwsbrief werkgeverszaken

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring