BOVAG komt met kostprijscalculator voor BOVAG-schadeherstellers

Laatste update 12 september 2019 Leestijd: 2 min

Na een succesvolle pilot bij zes schadeherstellers, gaat BOVAG de komende maanden een kostprijscalculator ontwikkelen voor de leden van BOVAG-afdeling Schadeherstelbedrijven. Die tool geeft ondernemers beter zicht op kosten en marges. En het geeft BOVAG de mogelijkheid om op termijn goede branchecijfers te genereren voor de schadeherstelbranche.

BOVAG voerde de afgelopen periode een pilot uit bij zes schadeherstellers om te bepalen wat de haalbaarheid van een eigen kostprijscalculator is. Daarbij werd bekeken hoe het zit met de beschikbaarheid van cijfers, welke KPI’s en cijfers in een dashboard zouden moeten en hoe een benchmark er uit zou moeten zien.

Inzicht in kostenstructuur

Toine Beljaars, voorzitter van BOVAG Schadeherstellers, legt uit waarom BOVAG werkt aan de eigen kostencalculatietool: “ Een schadeherstelbedrijf is een ‘urenfabriek’. Het geld wordt verdiend op de verkoop van productieve uren. Dus is inzicht in de kosten en de kostprijs van groot belang. Daar komt bij dat de lonen sterk stijgen in de branche, de noodzaak om fors te investeren groeit en dat de processen binnen het schadeherstelbedrijf veranderen. Allemaal ontwikkelingen die het extra belangrijk maken om goed inzicht te hebben in de kostenstructuur en kostprijs.”

Rapportage, benchmark, dashboard én barometer

Het plan is dat de benodigde cijfers één keer per kwartaal moeten worden doorgegeven. In ruil daarvoor krijgen deelnemers een rapportage en een benchmark in een online dashboard. De meeste deelnemers van de pilot melden dat de kostprijscalculator een goed intern instrument is voor resultaatverbetering en interessant is om zich met andere bedrijven te kunnen vergelijken. Maar ook dat het helpt in de onderhandelingen met opdrachtgevers. Voor BOVAG is het instrument bovendien een goede opmaat naar een branchebarometer.
Branchecijfers zijn een probaat hulpmiddel bij belangenbehartiging en de ontwikkeling van producten en diensten. Dat weet BOVAG uit andere sectoren, zoals autodealers.

De kostprijscalculator wordt een betaalde dienst. Als minimaal honderd bedrijven instappen, gaat BOVAG de tool voorjaar 2020 definitief uitrollen. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring